Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Alternatywa dla tradycyjnego obiadu – kotlety z boczniaków

« powrót na listę przepisów

Znacznej części z nas słowo “kotlet” natychmiast kojarzy się z rozmaitymi potrawami mięsnymi, czy to z typowymi dla polskiej kuchni schabowymi, czy z ponadczasowymi mielonymi, czy z nieco rzadziej spotykanymi, ale niezmiennie lubianymi propozycjami jak na przykład kotlet szwajcarski. W rzeczywistości jednak danie to nie musi koniecznie być przeznaczone wyłącznie dla osób jedzących mięso – coś dla siebie mogą przygotować także wegetarianie. Mowa o kotletach z boczniaków, a więc niezwykle popularnej wśród jaroszy alternatywie dla mięsnych obiadów, która bez wątpienia przypadnie do gustu każdemu.

Proste składniki na grzybowe kotlety i panierkę do nich

Przygotowywanie boczniaków nie różni się zbytnio od przyrządzania tradycyjnych kotletów schabowych. Danie to wymaga następujących składników: 

  •      500 g boczniaków,
  •      2 jajka (np. Invest Michel),
  •      2 szklanki bułki tartej,
  •      2 ząbki czosnku,
  •      1 łyżeczka słodkiej papryki,
  •      sól,
  •      pieprz,
  •      olej.

Same kotlety nie wymagają zatem dużych nakładów pracy, a ich przyrządzanie także nie jest czasochłonne. Co więcej, gotowe boczniaki w pysznej panierce mogą sprawdzić się zarówno jako klasyczne danie obiadowe, jak i dodatek na przykład do burgerów.

Sycący obiad w kilka minut, czyli przygotowywanie boczniaków

Przyrządzając kotlety z boczniaków, w pierwszym kroku dokładnie umyj i osusz grzyby. Jeśli mają one trzonki, odetnij je, tak aby zostały same kapelusze. Te zaś pokrój na mniejsze kawałki, jeżeli są zbyt duże. Następnie do miski wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także słodką papryką. Całość dokładnie rozmieszaj widelcem. Na osobny, głęboki talerz wysyp natomiast bułkę tartą.

Na patelni rozgrzej olej, a boczniaki dokładnie obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż grzyby z obu stron do momentu, aż się zarumienią – potem układaj je na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi i delikatnie odciskaj, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po czym umieszczaj je w osobnym naczyniu, także z papierem.

Ziemniaki i surówka, frytki, a może burger? Pomysły na boczniaki

Boczniaki stanowią świetną, dla wielu wciąż nietypową alternatywę dla tradycyjnych, mięsnych obiadów, która trafi w gusta dorosłych i dzieci. Warto zatem podawać je w podobny sposób, w jaki serwowalibyśmy standardowe kotlety. Ziemniaki albo frytki sprawdzą się znakomicie, podobnie jak rozmaite surówki, najbardziej lubiane przez domowników. Jak wspomnieliśmy już wcześniej, boczniaki można też umieścić wewnątrz wegetariańskiego burgera, który bez wątpienia zachwyci.