Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Aromatyczny łosoś pieczony z warzywami i czosnkiem

« powrót na listę przepisów

Nie od dziś wiadomo, że nieodłącznym elementem zdrowej diety są ryby. Nie należy wyłączać ich z jadłospisu, nawet wtedy, gdy rezygnujemy z mięsa ze względów zdrowotnych. Ryby stanowią bowiem doskonałe źródło różnorodnych składników odżywczych, od nienasyconych kwasów tłuszczowych po mnóstwo witamin i minerałów. Ważny pozostaje oczywiście wybór produktów odpowiedniej jakości, a także szczególnie polecanych gatunków ryb, do których bez wątpienia należy łosoś. Może on posłużyć na przykład do przygotowania pysznego obiadu – przepis na taki posiłek przedstawiamy w dzisiejszym wpisie.

 

Składniki do przyrządzenia łososia w warzywach

 

Pyszny obiad z łososia można przygotować na różne sposoby – my postawiliśmy na jego upieczenie z warzywami i aromatycznym czosnkiem. Do przyrządzenia takiego smakowitego dania potrzebne są:

 

  •      750 g fileta z łososia,
  •      65 g masła (np. Mlekovita),
  •      3-4 ząbki czosnku,
  •      500 g ziemniaków,
  •      2 marchewki,
  •      1 por,
  •      1 cukinia
  •      ½ cytryny,
  •      sól,
  •      pieprz (np. Kotanyi).

 

Przygotowywanie ryby i warzyw

 

Pierwszym krokiem powinno być przygotowanie ziemniaków. Obierz je, włóż do garnka z osoloną wodą, a gdy ta zacznie się gotować, przetrzymaj przez ok. 25 minut, aż będą miękkie. Po ugotowaniu wyciągnij je z garnka i odstaw do wystudzenia. Następnie zrób wyraźne nacięcia w filetach z łososia i umieść w nich kawałki masła wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

 

Czas na przygotowanie pozostałych warzyw. Marchewkę i cukinię posiekaj na cienkie słupki, natomiast pora pokrój na plasterki. Zależnie od liczby sztuk łososia przygotuj tyle kawałków folii aluminiowej – uformuj z niej niewielkie miseczki (możesz pomóc sobie, używając prawdziwych misek jako foremek). W każdej folii umieść wymieszane warzywa (poza ziemniakami) i ułóż na nich rybę. Wyciśnij niewielką ilość soku z cytryny na kawałki łososia, posyp szczyptą soli i pieprzu.

 

Pieczenie łososia z warzywami w folii

 

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza, ułóż filety z łososia z warzywami w folii na blasze do pieczenia i piecz całość przez około 15 minut. Gotową rybę podawaj z ugotowanymi oraz ostudzonymi wcześniej ziemniakami. Warzywa podane w przepisie można jednak dowolnie modyfikować – jeśli chcesz, możesz zastąpić pora, marchewkę i cukinię na przykład kalafiorem, grzybami albo cebulą, zależnie od Twoich preferencji. W ten sposób przygotujesz pyszny, aromatyczny, zdrowy posiłek, łączący wszystko to, co powinno znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas.