Chociaż chili con carne może kojarzyć się z kuchnią meksykańską, to w rzeczywistości prawdopodobnie wywodzi się ono z Teksasu i cieszy się ogromną popularnością właśnie na południu Stanów Zjednoczonych. Jest to bardzo charakterystyczne dla tego regionu danie o pikantnym aromacie, które bez trudu możesz przyrządzić samodzielnie także w swojej kuchni i przekonać się, w czym tkwi wyjątkowość tego teksańskiego przysmaku.
Aromat amerykańskiego południa w Twoim domu
Przygotowanie dania, którym od wielu dekad zachwycają się nie tylko Amerykanie, nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni. Aby przyrządzić chili con carne, będą Ci potrzebne:
- 500 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- czerwona fasola w puszce – 400 g,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka chili w proszku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,
- 2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka cukru,
- obrane pomidory w puszce – 400 g,
- szczypta soli i pieprzu,
- ryż biały – 200 g (np. Britta),
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek,
- opcjonalnie: 100 ml bulionu (np. Knorr).
Przygotowanie 4 porcji chili con carne
Pierwszym krokiem podczas przyrządzania chili con carne będzie przygotowanie składników – pokrój cebulę i paprykę w drobną kostkę, odcedź fasolę oraz zetrzyj czosnek na tarce (możesz użyć też praski). Rozgrzej na patelni oliwę lub olej roślinny, a następnie podsmaż cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodaj chili w proszku, kmin rzymski, oregano, a także czosnek – smaż przez około minutę, od czasu do czasu mieszając.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie mięsa mielonego. Umieść je na patelni, po chwili dodaj też pomidory z puszki (dopilnuj, by były rozdrobnione) wraz z cukrem, solą oraz pieprzem, wymieszaj z pozostałymi składnikami i podgrzewaj na średnim ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dorzuć również fasolę, a także paprykę – całość smaż jeszcze przez 10 minut. Opcjonalnie możesz przygotować bulion, który warto stopniowo dodawać do mieszanki na kilka minut przed końcem smażenia – wzbogaci on smak sosu. Gotowe chili con carne znakomicie sprawdzi się podawane na przykład z ugotowanym ryżem.
Chili con carne – pikantne danie na każdą okazję
Chili con carne nie należy do dań o skomplikowanym przepisie, ale nie da się zaprzeczyć, że jego wyjątkowy smak oraz zachwycający aromat zadowolą każdego miłośnika niebanalnej kuchni. Ta teksańska potrawa doskonale sprawdzi się zatem zarówno jako pożywny obiad, jak i wyśmienita propozycja na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. W naszym internetowym sklepie spożywczym znajdziesz zaś to, co niezbędne do przygotowania chili con carne.