Niektórzy wypatrują go na sklepowych półkach, gdy nadchodzą ciepłe, letnie dni, inni natomiast wolą przygotować go samodzielnie, ciesząc się orzeźwiającą ochłodą podczas największych upałów. Mowa oczywiście o chłodniku buraczanym, nazywanym także litewskim, najlepiej przyozdobionym jajkiem na twardo. Z myślą o osobach, które chciałyby spróbować przyrządzić tę chłodną, pyszną zupę, idealną na lato, powstał właśnie ten przepis. Bez wątpienia chłodnik z buraków wejdzie na stałe do domowego menu.
Składniki na orzeźwiający chłodnik dla całej rodziny
Wszyscy znamy sytuację, gdy w samym środku lata my i nasi bliscy musimy stawiać czoła nierzadko nieznośnym upałom. Poniższy przepis uwzględnia więc składniki potrzebne do przyrządzenia 4 porcji chłodnika, aby cała rodzina mogła poczuć smaczną ulgę:
- 3-4 średnie buraki,
- 1 świeży ogórek,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek szczypiorku,
- ok. 400 g kefiru (np. Krasnystaw),
- ok. 500 ml jogurtu naturalnego (np. Mlekovita),
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- sól i pieprz.
Przyrządzanie buraczanego chłodnika krok po kroku
W pierwszym kroku umyj i obierz buraki, przekrój je na ćwiartki, a następnie umieść w garnku z osoloną wodą i zagotuj, aż będą miękkie (ok. 10 minut). W międzyczasie oczyść też ogórka oraz rzodkiewki (tego pierwszego również obierz), po czym zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj także koperek i szczypiorek, natomiast w osobnej, dużej misce wymieszaj kefir z jogurtem naturalnym.
W kolejnym kroku do miski z kefirem i jogurtem wlej przygotowany wcześniej wywar z buraków, a także starte na tarce warzywa, koperek oraz szczypiorek, a następnie całość dokładnie przemieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym włóż chłodnik do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, aby się schłodził. Niedługo przed upływem tego czasu ugotuj 4 jajka na twardo oraz pokrój je na ćwiartki albo połówki – dopełnią smak zupy i będą zachęcającą ozdobą na jej wierzchu.
Dopasowywanie smaku chłodnika
Chłodnik buraczany nie jest skomplikowaną potrawą do przyrządzenia, ale dla wielu z nas jego smak powinien odpowiadać temu, co znamy choćby z dzieciństwa. Zupę można więc dodatkowo doprawić odrobiną soku z cytryny dla zaostrzenia aromatu albo pojedynczym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Należy je dodawać do chłodnika przed jego umieszczeniem w lodówce.
Niekiedy chłodnik buraczany wzbogaca się też młodymi ziemniakami – orzeźwiająca zupa z naszego przepisu będzie doskonale smakować niezależnie od tego, czy znajdą się one w niej, czy z nich zrezygnujesz.