Kategorie
Artykuły spożywcze, Mieszanki, galaretka i mąka, Ciasto w proszku
Składniki
mąka PSZENNA, cukier, drożdże piekarskie w proszku 3%, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym, sól, syrop glukozowy, MLEKO odtłuszczone w proszku, aromat, barwnik: karoteny, naturalny ekstrakt z wanilii
Tekst dotyczący alergenów
Produkt może zawierać JAJA, SOJĘ, ORZECHY, ORZESZKI ZIEMNE i nasiona SEZAMU.
Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na 100 g
Wartość energetyczna: 1408 kJ
Wartość energetyczna: 335 kcal
Tłuszcz: 12 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,9 g
Węglowodany: 48 g
w tym cukry: 15 g
Białko: 8,0 g
Sól: 0,44 g
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal):
Wartości odżywcze liczone ze składnikami podanymi w wersji podstawowej (z mlekiem 2% tł. i margaryną 80% tł.).:
Ok. 1150 g produktu po przygotowaniu (30 porcji):
Cechy
pyszna klasyka, 30 porcji
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Ciasto drożdżowe. Mieszanka do domowego wypieku ciasta.
O marce
Życzymy udanych wypieków!
Pamiętaj... w pieczeniu najbardziej ceni się dobre intencje. Piecz śmiało dla innych... ot tak... prosto z serca.
Zalecenia dla alergików
Jaja: Może zawierać
Mleko: Zawiera
Orzechy: Może zawierać
Orzeszki ziemne: Może zawierać
Sezam: Może zawierać
Soja: Może zawierać
Pszenica: Zawiera
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy
Nasz przepis na ciasto drożdżowe
Do ciasta: 3 jaja, 300 ml mleka, 100 g margaryny. Do kruszonki: 4 łyżki mąki pszennej (60 g), 3 łyżki cukru (45 g), 35 g margaryny.
Sposób przygotowania:
Przygotuj kruszonkę: zagnieć mąkę i cukier z miękką margaryną, rozkrusz.
Wlej do garnka mleko, dołóż margarynę. Razem podgrzewaj do rozpuszczenia margaryny, ostudź. Roztwór powinien być lekko ciepły (maks. temp. 40°C).
Wsyp zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodaj jaja i stopniowo wlewaj mleko z margaryną. Miksuj (mieszadła świderki) ok. 5 min.
Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 25 x 35 cm, posyp kruszonką.
Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.
Wstaw do zimnego piekarnika i piecz w temp. 170-180°C bez termoobiegu przez 40-50 min do złocistego koloru kruszonki (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
Baw się smakiem!
Nasze ciasto drożdżowe doskonale smakuje z dodatkiem rodzynek i startej skórki cytrynowej.
Możesz je również podać z dodatkiem rabarbaru czy ulubionych owoców (jabłka, wiśnie, śliwki).
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 600
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Rozmiar opakowania
600
Jednostka (tekst opisowy)
g
Adres producenta
Bakalland S.A.
ul. Fabryczna 5
00-446 Warszawa
www.delecta.pl
Adres zwrotny
Bakalland S.A.
ul. Fabryczna 5
00-446 Warszawa
www.delecta.pl