Kategorie
Artykuły spożywcze, Mieszanki, galaretka i mąka, Inne
Składniki
skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, aromaty, 0,3% ŚMIETANKA w proszku, barwnik (ryboflawiny)
Tekst dotyczący alergenów
Możliwa obecność GLUTENU.
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.): 100 g
Energia: 382 kJ
Energia: 90 kcal
Tłuszcz : 1,8 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone: 1,1 g
Węglowodany : 16 g
w tym Cukry: 9,6 g
Białko : 3,0 g
Sól : 0,10 g
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. 1 porcja = około 142 g:
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). :
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Budyń w proszku.
Opis produktu
Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. Budynie są także wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów. Na ich bazie możesz przygotować lekkie torty, serniki, babeczki lub różnego rodzaju desery i naleśniki.
Spróbuj wszystkie smaki! Co wyróżnia budynie Dr. Oetkera:
- pełny smak
- aksamitna konsystencja
- idealny dodatek do ciast i deserów
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Zalecenia dla alergików
Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Mleko: Zawiera
Przygotowanie i stosowanie
Na 0,5 l mleka
1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki, dodając 2 łyżki (ok. 30 g) cukru.
2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.
3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy
Przepis na:
Sernik śmietankowy
Składniki:
- 150 g herbatników
- 2 łyżki Ciemnego kakao Dr. Oetkera
- 225 g masła
- 1 kg twarogu sernikowego
- 350 g drobnego cukru
- 6 jajek, żółtka i białko osobno
- 1 Budyń smak Śmietankowy Dr. Oetkera
- 350 ml śmietanki 30% tł.
- 150 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Śmietankę schłodź w lodówce. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C. Herbatniki pokrusz na piasek przy pomocy blendera lub wałka. Do pokruszonych herbatników dodaj kakao i płynne masło (100 g), dokładnie wymieszaj i wyłóż na spód formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez 10 minut. Odstaw do wystudzenia. Obniż temperaturę piekarnika do 150°C. Boki formy wysmaruj masłem. W dużej misce utrzyj 125 g miękkiego masła z cukrem na jasny krem. Dalej ucierając, porcjami dodawaj twaróg. Dodaj żółtka i budyń. W oddzielnych miskach ubij białka i dobrze schłodzoną śmietankę (250 ml) i połącz z masą serową. Następnie przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do wystudzenia. Pozostałą śmietankę podgrzej. Gorącą śmietankę zalej kawałkami czekolady. Po kilku minutach wymieszaj. Polewę przelej na sernik i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
Więcej przepisów na oetker.pl
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 40
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Rozmiar opakowania
40
Jednostka (tekst opisowy)
g
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl