Kategorie
Artykuły spożywcze, Cukier i słodziki, Inne
Składniki
cukier, 11% skórka cytrynowa*, naturalny aromat cytrynowy, * Skórka cytrynowa z upraw ekologicznych
Tekst dotyczący alergenów
Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA.
w 100 g:
Wartość energetyczna: 1573 kJ /372 kcal
Tłuszcz : 0,3 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone : 0 g
Węglowodany : 85 g
w tym Cukry : 81 g
Białko : 1,5 g
Sól : 0,03 g
Cechy
z cytryn z Włoch
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Cukier ze skórką cytrynową
Opis produktu
Aromatyczne cytryny z kontrolowanych upraw, dojrzewające w pełnym słońcu włoskich gajów cytrusowych, gwarantują niepowtarzalny bukiet smaków i zapachów - wprost Ze świata natury. Cukier ze skórką cytrynową Dr. Oetkera charakteryzuje się:
- delikatną konsystencją cukru pudru
- łatwo łączy się z innymi składnikami ciasta
- widoczne są w nim drobne, ekologiczne skórki cytryn
- intensywne aromatyzowanie w wypiekach, deserach, napojach, grzanym winie
- 1 porcja 15g wystarcza na 250-300g mąki
Zalecenia dla alergików
Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Przygotowanie i stosowanie
Doskonały do ciast, deserów, napojów i grzanego wina.
Porcja na ok. 250-300 g mąki.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy
Przepis na cytrynowy sernik New York
Dodaj:
Spód: 150 g herbatników, 80 g masła.
Masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego, 240 g drobnego cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1 opak. Cukru ze skórką cytrynową Dr. Oetkera, 4 jajka, 200 g śmietany 18% tł.
Polewa: 200 g śmietany 18% tł., 1 łyżkę cukru pudru.
Sposób przygotowania:
1. Brzegi tortownicy ⌀ 24 cm wysmaruj odrobiną masła, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C.
2. Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia. Połącz je z drobno pokruszonymi herbatnikami. Ciasteczkową masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki na 15 min.
3. Składniki na masę serową przełóż do miski. Całość wymieszaj mikserem i przelej do formy ze schłodzonym już spodem.
4. Przygotuj kąpiel wodną: zagotuj wodę i przelej ją do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego pieca.
5. Sernik piecz przez 10 min, a potem zmniejsz temp. do 110°C i piecz przez kolejne 90 min. Sernik ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
6. Śmietanę dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem i udekoruj nią wystudzony sernik. Wstaw jeszcze na kilka godzin do schłodzenia. Sernik przechowuj w lodówce.
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 15
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Rozmiar opakowania
15
Jednostka (tekst opisowy)
g
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
koszt 1 impulsu poł. lokalnego
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl