Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Faszerowana papryka z kaszą i pieczarkami

« powrót na listę przepisów

Warzywa faszerowane przepysznymi dodatkami jak kasza, pomidory czy pieczarki to z jednej strony fantastyczny pomysł na to, by zaskoczyć rodzinę podczas obiadu, a z drugiej już prawdziwa klasyka wspólnych spotkań ze znajomymi na świeżym powietrzu. Niezależnie od tego, czy chodzi o posiłek z najbliższymi w domu, czy przyjęcie na tarasie, wydrążone i wypełnione wspaniałym farszem warzywa sprawdzą się znakomicie, a do ich przygotowania potrzebnych jest zaledwie kilka łatwo dostępnych składników.

 

Warzywa i zioła, czyli składniki niezbędne do papryki faszerowanej

 

Faszerowana papryka to doskonały wybór dla każdego: dla dorosłych, dla dzieci, na romantyczną kolację, rodzinny obiad, dla wegetarian, ale nie tylko. Do jej przygotowania potrzebne są:

 

  • 4 papryki czerwone,
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml przecieru pomidorowego (np. Podravka),
  • 200 g żółtego sera do starcia (np. Mlekovita),
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej lub oliwa.

 

Papryka z wyśmienitym farszem krok po kroku

 

Przystępując do przyrządzania faszerowanej papryki, zacznij od ugotowania kaszy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie umyj papryki, przekrój na pół wzdłuż i wydrąż je ostrożnie, tak aby pozbyć się gniazd nasiennych, a zarazem nie uszkodzić zewnętrznych ścianek. Następnie pokrój pieczarki w drobną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie do momentu, aż puszczona przez nie woda odparuje – wtedy dodaj posiekaną cebulę, czosnek i podsmażaj całość przez około 5 minut. Po upływie tego czasu nałóż na patelnię przecier pomidorowy wraz z przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki, przemieszaj całość i przetrzymaj przez kolejne 5 minut.

 

Pieczenie faszerowanej papryki

 

Farsz jest już niemal gotowy – w dużej misce wymieszaj przecier oraz warzywa z patelni z ugotowana kaszą, a następnie umieść nadzienie w wydrążonych wcześniej paprykach (najlepiej sporo, ale tak, aby mieszanka nie wylewała się na zewnątrz). Posyp wierzch startym serem, przełóż do naczynia żaroodpornego albo na blachę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 25 minut – bez przykrycia.

 

Zaciekawił Cię przepis na faszerowaną paprykę z kaszą i pieczarkami? Chcesz zaopatrzyć się w składniki potrzebne do jej przygotowania pochodzące ze sprawdzonego sklepu spożywczego online? Zapraszamy do skorzystania z oferty Delikatesów Emiś!