Warzywa faszerowane przepysznymi dodatkami jak kasza, pomidory czy pieczarki to z jednej strony fantastyczny pomysł na to, by zaskoczyć rodzinę podczas obiadu, a z drugiej już prawdziwa klasyka wspólnych spotkań ze znajomymi na świeżym powietrzu. Niezależnie od tego, czy chodzi o posiłek z najbliższymi w domu, czy przyjęcie na tarasie, wydrążone i wypełnione wspaniałym farszem warzywa sprawdzą się znakomicie, a do ich przygotowania potrzebnych jest zaledwie kilka łatwo dostępnych składników.
Warzywa i zioła, czyli składniki niezbędne do papryki faszerowanej
Faszerowana papryka to doskonały wybór dla każdego: dla dorosłych, dla dzieci, na romantyczną kolację, rodzinny obiad, dla wegetarian, ale nie tylko. Do jej przygotowania potrzebne są:
- 4 papryki czerwone,
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
- 200 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml przecieru pomidorowego (np. Podravka),
- 200 g żółtego sera do starcia (np. Mlekovita),
- pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka oregano,
- szczypta soli i pieprzu,
- olej lub oliwa.
Papryka z wyśmienitym farszem krok po kroku
Przystępując do przyrządzania faszerowanej papryki, zacznij od ugotowania kaszy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie umyj papryki, przekrój na pół wzdłuż i wydrąż je ostrożnie, tak aby pozbyć się gniazd nasiennych, a zarazem nie uszkodzić zewnętrznych ścianek. Następnie pokrój pieczarki w drobną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie do momentu, aż puszczona przez nie woda odparuje – wtedy dodaj posiekaną cebulę, czosnek i podsmażaj całość przez około 5 minut. Po upływie tego czasu nałóż na patelnię przecier pomidorowy wraz z przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki, przemieszaj całość i przetrzymaj przez kolejne 5 minut.
Pieczenie faszerowanej papryki
Farsz jest już niemal gotowy – w dużej misce wymieszaj przecier oraz warzywa z patelni z ugotowana kaszą, a następnie umieść nadzienie w wydrążonych wcześniej paprykach (najlepiej sporo, ale tak, aby mieszanka nie wylewała się na zewnątrz). Posyp wierzch startym serem, przełóż do naczynia żaroodpornego albo na blachę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 25 minut – bez przykrycia.
Zaciekawił Cię przepis na faszerowaną paprykę z kaszą i pieczarkami? Chcesz zaopatrzyć się w składniki potrzebne do jej przygotowania pochodzące ze sprawdzonego sklepu spożywczego online? Zapraszamy do skorzystania z oferty Delikatesów Emiś!