Kategorie
Artykuły spożywcze, Mieszanki, galaretka i mąka, Inne
Składniki
Ciasto: mąka PSZENNA, proszek do pieczenia (substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu), Krem: cukier, mąka PSZENNA, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, aromaty, barwniki: kurkumina, ryboflawiny
Tekst dotyczący alergenów
Może zawierać SOJĘ i MLEKO.
Wartość odżywcza po przygotowaniu z margaryną 72% tłuszczu i mlekiem 2% tłuszczu: w 100 g
Wartość energetyczna : 1355 kJ/ 326 kcal
Tłuszcz : 23,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 10,8 g
Węglowodany : 24,2 g
w tym cukry : 8,4 g
Białko : 5,0 g
Sól : 0,30 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal):
Ciasto można podzielić na 15 porcji po ok. 69 g.:
Cechy
15 dużych porcji, oryginalna receptura
Zawartość opakowania
Opakowanie zawiera:, 140 g mieszanki do przygotowania ciasta, 200 g mieszanki do sporządzenia kremu
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka do przygotowania do domowego wypieku ciasta i przygotowania kremu
O marce
Gellwe - Właśnie to lubię
Gellwe - Tradycja od 1985
Zapraszamy do Gellwe Krakowskiej Manufaktury Pyszności, w której Mistrzowie kulinarni godzinami opracowują i testują wyjątkowe receptury, żebyś Ty mógł w kilka chwil cieszyć się przyjemnością z ich smakowania. Idealne proporcje i dobre składniki są naszą najcenniejszą wartością. Od ponad 30 lat w produktach Gellwe odnajdziesz naszą pracę, doświadczenie i wielką pasję do pysznego jedzenia. Gellwe cała przyjemność po Twojej stronie!
Pozostałe informacje
W porcji po przygotowaniu (ok. 69 g): energia 1070 kJ/ 257 kcal 13%*
W 100 g po przygotowaniu: 1355 kJ/326 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Zalecenia dla alergików
Mleko: Może zawierać
Soja: Może zawierać
Pszenica: Zawiera
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy
Przygotuj:
Do sporządzenia ciasta:
4 jajka, 125 g masła lub margaryny (1/2 kostki), 250 ml wody (1 szklanka).
Do sporządzenia kremu:
500 ml mleka (2 szklanki), 100 g miękkiego masła lub margaryny.
1. Przygotuj ciasto
Zagotować wodę z tłuszczem, wsypać mieszankę do wypieku ciasta i energicznie mieszać do momentu, gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia, ostudzić, wbić jajka i miksować na najwyższych obrotach przez 5 minut. Otrzymaną masę podzielić na dwie części. Każdą z nich rozprowadzić przy pomocy łyżki cienką warstwą na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formie 25 x 36 cm. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 210°C i piec około 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec około 15 minut. Drugą część ciasta upiec tak samo.
2. Przygotuj krem
Z 500 ml mleka odlać szklankę i rozmieszać w niej zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki, zagotować. Krem gotować przez chwilę, ciągle mieszając, aż do momentu zgęstnienia. Całość pozostawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu. Zimny krem dodawać stopniowo do roztartego miękkiego masła lub margaryny cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy.
3. I gotowe
Gdy ciasto wystygnie, rozsmarować na jednej części wcześniej przygotowany krem i przykryć drugą częścią ciasta. Gotową karpatkę można posypać cukrem pudrem Gellwe.
Inspiracja - Ptysie
Przygotować ciasto według powyższego przepisu używając 140 ml wody (ok. 2/3 szklanki), 100 g masła lub margaryny i 4 jajka. Ciasto nakładać porcjami w równych odstępach na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formę. Upieczone i wystudzone ciastka przekroić i napełnić kremem przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu. Ptysie dla lepszego smaku i atrakcyjniejszego wyglądu można udekorować polewą Gellwe.
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 340
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Rozmiar opakowania
340
Jednostka (tekst opisowy)
g
Średnia miara
Średnia miara (e)
Adres producenta
FoodCare Sp. z o.o.
ul. Spokojna 4
32-080 Zabierzów
Adres zwrotny
FoodCare Sp. z o.o.
ul. Spokojna 4
32-080 Zabierzów