Tradycyjne gołąbki są bez wątpienia jednym z najpopularniejszych dań w polskich domach. Niektórym z nas mogą kojarzyć się z dzieciństwem, gdy mama albo babcia przygotowywały tę smakowitą potrawę, inni natomiast do dziś samodzielnie przyrządzają ten przysmak. Dzięki naszemu przepisowi ci pierwsi będą mogli ponownie przenieść się do minionych, beztroskich lat, natomiast ci drudzy – udoskonalić wykorzystywane receptury. Przygotowaliśmy bowiem przepis na pyszne gołąbki w sosie pomidorowym.
Mięso, ryż, kapusta i inne składniki
Każdy z nas wie, że podstawę gołąbków zawsze stanowią mięso mielone, ryż oraz kapusta. To stosunkowo prosta potrawa w przygotowaniu, która nie wymaga dużej liczby składników. Do jej przyrządzenia niezbędne są zatem:
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 100 g ryżu,
- 1 główka kapusty białej lub włoskiej,
- 2 cebule,
- 1 l bulionu,
- ok. 500 g koncentratu pomidorowego lub przecieru (np. Podravka),
- 2 łyżki śmietany 18% (np. Mlekovita),
- 1 łyżeczka majeranku (np. Prymat),
- pieprz,
- sól,
- olej.
Formowanie gołąbków
Jako że mięso i ryż są podstawą gołąbków, należy zacząć właśnie od nich. Najpierw ugotuj ryż (al dente, a więc ok. 4 minuty krócej niż podano na opakowaniu), a następnie ostudź go i wrzuć do dużej miski. Dalej dodaj mięso mielone, a w międzyczasie posiekaj cebulę na jak najmniejsze kawałki, podsmaż na oleju i również umieść w misce. Dopraw solą oraz pieprzem, a potem dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki (wyrabiaj je dłonią, podobnie jak przy kotletach mielonych). Uformuj z mięsa i ryżu podłużne kotleciki, po czym odłóż je na osobny talerz.
Przygotowywanie kapusty i gotowanie dania
Pora na przygotowanie kapusty. Odwróć ją i wytnij jej głąb, a w tym samym czasie zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Gdy ta będzie się już gotowała, włóż do niej kapustę, a następnie gotuj przez ok. 10 minut na małym ogniu. W kolejnym kroku wyjmij warzywo z garnka, pozostaw do przestudzenia, a potem rozbierz z liści, usuwając z nich zgrubienia. Rozłóż przygotowane liście, układaj na nich kotlety i ostrożnie zawijaj tak, aby całe mięso było zakryte (najlepiej przykryć je dwiema dłuższymi połowami liścia, a dalej zawinąć końce krótszymi).
Po zawinięciu mięsa przygotuj bulion albo doprowadź go do wrzenia, jeśli wykorzystujesz gotowy z butelki. Następnie w innym, dużym garnku umieść liście kapusty na dnie i ułóż na nich gołąbki. Całość zalej bulionem, ustaw na włączonej kuchence i gotuj przez ok. godzinę bez mieszania, do momentu, aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odlej część bulionu do innego garnka, zagotuj, a także dodaj koncentrat pomidorowy wraz ze śmietaną (stopniowo), solą, pieprzem oraz majerankiem. Dokładnie wymieszaj całość i przetrzymaj, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Gotowe gołąbki, idealne na smaczny, sycący obiad, możesz podawać wyłącznie z sosem albo wraz z pieczywem.