Kategorie
Artykuły spożywcze, Specjalności / kuchnie świata, Inne specjalności
Składniki
prażone algi morskie (Porphyra tenera)
Wartość odżywcza w 100 g suchego produktu:
wartość energetyczna: 1323 kJ / 316 kcal
tłuszcz: 4,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,3 g
węglowodany: 5,3 g
w tym cukry: 0 g
białko: 47,6 g
sól: 0,86 g
jod: 3979 µg (2653 %)*
*DRWS - Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia:
Cechy
nowa, lepsza jakość, kuchnia japońska, do sushi i nie tylko
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Listki prażonych alg morskich w arkuszach.
Opis produktu
Algi morskie to idealne urozmaicenie diety. Wystarczy na około 60 sztuk sushi
Odpowiednie dla wegetarian i wegan.
Maksymalne dzienne spożycie jodu ze wszystkich źródeł nie powinno wynosić więcej niż 600 µg dla osoby dorosłej oraz 200 µg dla dzieci w wieku od 1 do 3 lat.
Przechowywanie
Najlepszy spożyć przed: data z przodu opakowania. Przechowywać w suchym miejscu, unikać bezpośredniego działania światła słonecznego. Zużyć niezwłocznie po otwarciu.
Przepisy
Rolowanie sushi
1. Połóż arkusz nori na środku maty bambusowej. Nałóż ostudzony ryż na środku arkusza nori pozostawiając u góry 2 cm margines. Po 2-3 minutach arkusz nori będzie miękki i gotowy do zwijania.
2. Przy dolnej krawędzi ryżu nałóż ulubione składniki.
3. Zawiń w taki sposób, aby arkusz nori zamknął ryż i składniki w środku rulonu, natomiast mata bambusowa musi pozostać na zewnątrz.
4. Zrolowane sushi przekrój na 6-8 równych części.
Hoso-maki 32 sztuki
140 g ryżu do sushi
25 g ogórka
25 g awokado
3 arkusze alg morskich
Ryż przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Pokrój ogórka i awokado w podłużne paski. Arkusz z alg przekrój na pół i jedną z połówek umieść na środku maty bambusowej. Ułóż ryż na środku algi wzdłuż dłuższego boku, pozostawiając ok. 2 cm margines na górze. Następnie umieść pokrojony w paski ogórek lub awokado. Zawijaj w taki sposób, aby arkusz z alg zamknął ryż i dodane składniki wewnątrz rulonu. Mata bambusowa musi pozostać na zewnątrz. Tak powstały rulonik przekrój na 8 części.
California-maki 36 sztuk
230 g ryżu do sushi
1/2 awokado
4 paluszki krabowe
1/2 ogórka
3 arkusze alg morskich
2 łyżki majonezu
2 łyżki czerwonego kawioru
Ryż przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Pokrój ogórka i awokado w długie, cienkie paski. Arkusz z alg umieść na środku maty bambusowej. Ułóż ryż na środku arkusza pozostawiając ok. 2 cm margines od góry, a następnie pokryj go warstwą kawioru. Przykryj folią śniadaniową i odwróć do góry nogami - kładąc na macie ryżem do dołu. Umieść awokado, ogórek i paluszki krabowe na środku algi, posmaruj niewielką ilością majonezu i zawijaj w taki sposób, aby ryż zamknął w środku arkusz z alg i dodatki, a mata pozostała na zewnątrz. Powstałą rolkę pokrój na 12 części.
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 15
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Kraj
Kraj pochodzenia: Korea (Republika Korei)
Rozmiar opakowania
15
Jednostka (tekst opisowy)
g
Adres producenta
De Care Group Sp. z o.o. i Wspólnicy Sp. k.,
Pieńków 147 A,
05-152 Czosnów,
Polska
www.houseofasia.pl
Adres zwrotny
De Care Group Sp. z o.o. i Wspólnicy Sp. k.,
Pieńków 147 A,
05-152 Czosnów,
Polska
www.houseofasia.pl
Ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa
UWAGA
W opakowaniu znajduje się torebka ze środkiem pochłaniającym wilgoć. Zawartość torebki nie nadaje się do spożycia. Chronić przed dziećmi.