Sezon grillowy to czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. To urodziny organizowane w ogrodzie oraz imprezy okraszone odrobiną alkoholu. Na każdą z tych okazji należy przygotować coś do zjedzenia dla gości, aby przyjęcie uznać za całkowicie udane. Jeśli masz dość tradycyjnych kiełbas, żeberek czy gotowych mięs grillowych, wypróbuj domowe burgery wołowe – oryginalne, a do tego równie szybkie w przygotowaniu.
Pyszne burgery wołowe – smaczne połączenia mięsa i świeżych warzyw
Do przygotowania dwóch porcji burgerów wołowych niezbędne będą:
- mięso mielone lubantrykot do samodzielnego zmielenia (ok. 400 g),
- 2 cebule,
- łyżeczka musztardy,
- 1 jajko,
- szczyptę soli i pieprzu,
- 2 bułki do burgerów,
- olej do smażenia lub rozpalony grill.
Dodatkowo, w zależności od indywidualnych preferencji, potrzebujesz:
- jednego pomidora,
- ogórka kiszonego lub konserwowego,
- 4 plasterków sera żółtego,
- liści sałaty,
- keczupu (np. Kotlin),
- majonezu,
- sosu do burgerów (np. Develey).
Przygotowanie
Mięso zmiel i włóż do miski, dodaj sól, pieprz, całe jajko, łyżeczkę musztardy i posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę uformuj w płaskie kotleciki, następnie usmaż na łyżce oleju lub połóż na grillu. Następnie pokrój wybranewarzywa w cienkie plasterki, bułki przekrój na pół i ogrzej w piekarniku lub na grillu. Gdy mięso będzie gotowe, ułóż wszystko na spodzie bułek, a całość dopełnij keczupem, majonezem lub specjalnym sosem do burgerów.
W Twoim sklepie osiedlowym brakuje niektórych pozycji z listy? Nic nie szkodzi! Wszystkie składniki niezbędne do przygotowania domowych burgerów wołowych znajdziesz w ofercie Delikatesów Emiś! Zamów produkty spożywcze z dostawą do domu i ciesz się wspólnym czasem z rodziną lub przyjaciółmi. Szukasz innych inspiracji kulinarnych?Sprawdź pozostałe przepisy polecane przez smakoszy z Delikatesów Emiś. Zapraszamy do skorzystania z naszychpromocji i życzymy udanych zakupów!