Nadchodzące jesienne dni kojarzą się przede wszystkim z chłodem oraz niezbyt zachęcającą pogodą, która nierzadko sprawia, że od spacerów wolimy pozostawanie w ciepłym domu. Jesień to jednak nie tylko deszcz i zimny wiatr – to również pora roku dostarczająca nam wybornych produktów sezonowych pozwalających na przygotowywanie wspaniałych potraw – w tym także deserów. Jednym z najlepszych pomysłów na wykorzystanie jesiennych artykułów jest stworzenie znakomitej szarlotki z aromatycznym cynamonem, która rozpogodzi nawet najbardziej pochmurny dzień.
Czego potrzebujemy do upieczenia aromatycznej szarlotki?
Składniki niezbędne do przyrządzenia szarlotki z cynamonem, które są dostępne w naszych delikatesach online, warto podzielić na te potrzebne do przygotowania ciasta oraz jego nadzienia:
- ok. 300 g mąki (2 szklanki),
- 250 g masła (kostka),
- 80 g cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego albo wanilinowego (np. Winiary).
Do przygotowania nadzienia będą Ci potrzebne:
- 1,5 kg jabłek (ok. 6 sztuk) – najlepsze odmiany do szarlotki to szara reneta albo antonówka,
- 50 g cukru,
- ½ łyżeczki cynamonu (np. Kamis).
Szarlotka z cynamonem krok po kroku
Wspaniała szarlotka może zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia łasuchów w każdym wieku, dlatego warto dokładnie przestrzegać wszystkich etapów przygotowywania tego wybornego deseru. Najpierw zajmij się ciastem – zimne masło pokrój w kostkę i wrzuć do miski, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier – biały, a także waniliowy/wanilinowy. Wymieszaj wszystkie składniki (z pomocą miksera lub własnych rąk), dodając w międzyczasie jajko, a gdy ciasto będzie już jednolitą masą, włóż je do lodówki na minimum 45 minut.
Pora na nadzienie – obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę albo zetrzyj na tarce. Przełóż je na patelnię, dodaj cukier oraz cynamon, a następnie smaż przez około 25 minut do chwili, gdy jabłka bardzo wyraźnie zmiękną, a wręcz zaczną przypominać mus.
Pieczenie jesiennej szarlotki
Po upływie wspomnianych wcześniej 45 minut rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na dwie części, a jedną z nich pokrój w plastry. Wyłóż nimi spód niewielkiej formy do pieczenia i nałóż na nią jabłkowo-cynamonową masę, po czym podobnymi plasterkami z drugiej połowy ciasta przykryj szarlotkę. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut – godzinę, aż deser nabierze pięknego złotego koloru. Gotową, lekko wystudzoną szarlotkę możesz dodatkowo udekorować cukrem pudrem, a następnie podać ten wspaniały jesienny przysmak miłośnikom przepysznych, słodkich smakołyków.