Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Jesienna zupa krem z dyni w sam raz na chłodne dni

« powrót na listę przepisów

Gdy chłód zaczyna dawać nam się we znaki, a na niebie coraz częściej widzimy chmury zamiast pięknych promieni słońca, to znak, że przed jesienią nie ma już ucieczki. Jest to czas, który wielu z nas woli spędzać czas w ciepłym domu – warto więc wykorzystać ten moment na przygotowanie w kuchni czegoś wyjątkowego, co rozgrzeje całe ciało, zachwyci kubki smakowe, a jednocześnie nie będzie wymagało długotrwałego przesiadywania wśród garnków i sztućców. Idealną propozycją okaże się więc aromatyczna zupa krem z prawdziwie jesiennego warzywa – dyni.

 

Zupa krem z dyni – potrzebne składniki

 

Trudno znaleźć warzywo, które równie mocno kojarzyłoby się z jesienią, co dynia. Może ona posłużyć nie tylko do udekorowania domu na Halloween – stanowi też podstawę smakowitej zupy kremu. Do przygotowania tego dania będą potrzebne:

 

  • dynia – maksymalnie 1 kg,
  • 250 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku (np. Prymat),
  • ½ łyżeczki startego imbiru,
  • sól,
  • pieprz.

 

Gotową zupę krem można również ozdobić na przykład świeżymi ziołami albo śmietanką 30% – 100 ml będzie w sam raz.

 

Sposób przygotowania dyniowej zupy kremu

 

Zacznij przyrządzanie dyniowej zupy kremu od przygotowania warzyw. Obierz dynię ze skórki (chyba że używasz odmiany hokkaido), usuń pestki i pokrój w kostkę. Do tego umyj, obierz i posiekaj też ziemniaki oraz marchewkę, podobnie jak cebulę. Następnie włóż wszystkie warzywa do garnka, zalej przygotowanym wcześniej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem do momentu, gdy składniki zmiękną – około 25 minut. W czasie gotowania od czasu do czasu mieszaj całość, a pod koniec dodaj starty imbir oraz kurkumę. Gdy warzywa będą już ugotowane, zmiksuj wszystko za pomocą blendera albo dokładnie rozgnieć i wymieszaj. Dopraw też odrobiną soli lub pieprzu – zależnie od swoich preferencji.

 

Dynia, imbir, kurkuma i inne składniki z naszego internetowego sklepu spożywczego

 

Podczas miksowania jesiennej zupy kremu z dyni możesz dodać 100 ml śmietanki albo ozdobić nią gotowe danie już na talerzu. Jeśli zaś wolisz nieco bardziej płynne potrawy, przed gotowaniem wlej nieco więcej bulionu. Niezależnie jednak od tego, na jakie modyfikacje się zdecydujesz, dyniowa zupa krem pozwoli Ci rozgrzać się nawet w najchłodniejsze dni, a dzięki możliwości zrobienia zakupów z dostawą do domu w Delikatesach Emiś z łatwością zaopatrzysz się w niezbędne składniki.