Nie ma warzywa bardziej kojarzącego się z jesienią niż dynia. Niejednemu z nas – zarówno dziecku, jak i dorosłemu – jednoznacznie przywodzi ona na myśl klimatyczną ozdobę na Halloween, dla innych zaś jest wyczekiwanym składnikiem kulinarnym. Z dyni można bowiem przygotować bardzo różnorodne potrawy, nie tylko słodkie, ale również wytrawne. W dzisiejszym przepisie pochylimy się jednak nad propozycją z tej pierwszej grupy. Prawdziwym dyniowym klasykiem, od lat zachwycającym podniebienie, są bowiem smakowite placki, które można udekorować słodkim dżemem albo powidłami.
Składniki na placki dyniowe
Niektórym z nas placki z dyni mogą wydawać się bardziej egzotyczną odmianą tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wszystkie składniki potrzebne do ich przygotowania są jednak doskonale znane każdemu polskiemu miłośnikowi kulinariów:
- 250 g startej dyni,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (np. Delecta),
- 100 g jogurtu naturalnego (np. Zott Primo),
- olej.
Warto pamiętać o tym, że istnieje kilka rodzajów dyni jadalnej. Do placków dyniowych świetnie sprawdzi się odmiana hokkaido, muszkatołowa (inaczej muscat lub prowansalska) albo piżmowa. Każda będzie miała nieco inny, ale niezmiennie wyśmienity smak.
Przyrządzanie placków z dyni
Umyj dynię i pokrój ją na średniej wielkości kawałki – następnie możesz albo obrać ją ze skórki, usunąć pestki oraz zetrzeć na tarce, albo umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i podgrzewać przez 20 minut w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni. W drugim przypadku obieranie oraz usuwanie pestek po pieczeniu okaże się znacznie prostsze. W każdym przypadku dynię w temperaturze pokojowej zetrzyj na tarce na gładką masę albo zblenduj, dodaj jajka, jogurt naturalny, cukier i dokładnie wymieszaj purée. Jeśli masa dyniowa okaże się dość rzadka, możesz pominąć jogurt (do zbyt rzadkiej warto zaś w późniejszym kroku dodać nieco więcej mąki).
W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj je do dyniowego purée. Na patelni natomiast rozgrzej olej, po czym łyżką nakładaj na nią placki, pilnując, by nie stykały się ze sobą. Delikatnie wygładź powierzchnię każdego kawałka ciasta i smaż na średnim ogniu, aż zwiększą swoją objętość oraz zrumienią się. Wtedy ostrożnie obracaj placki na drugą stronę, ponownie podsmażając przez kilka minut.
Dżem, powidła lub cukier puder do dopełnienia dyniowych placuszków
Placki dyniowe mają wspaniały słodki smak, który jednak warto dopełnić za pomocą odpowiednich dodatków. Mowa na przykład o cukrze pudrze, ale znakomicie sprawdzi się przede wszystkim smakowity dżem owocowy. Lekka kwaskowatość powideł także jest świetnym wyborem do placków z dyni – wszystko zależy od preferencji Twoich kubków smakowych.