Kategorie
Artykuły spożywcze, Sosy i przyprawy, Przyprawy korzenne
Składniki
cynamon - 44%, imbir - 11%, goździki, cukier, gałka muszkatołowa, kolendra, kardamon - 4%, pieprz czarny, ziele angielskie
Tekst dotyczący alergenów
Może zawierać GORCZYCĘ, JAJA, MLEKO, SELER, SOJĘ, ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN.
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1217/292 (kJ/kcal)
Tłuszcz: 4,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,3 g
Węglowodany: 37 g
w tym cukry: 14 g
Białko: 6,0 g
Sól: 0,22 g
Cechy
bez dodatku glutaminianu monosodowego, gwarancja jakości
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka przyprawowa.
Opis produktu
W moich europejskich podróżach natykałem się często na rozgrzewający, słodko-korzenny, piernikowy zapach. W Holandii ontbijtkoek, na które mówią peperkoek - pieprzowe ciasto, jadłem na śniadanie. Pikantne francuskie pain d'épices zdarzyło mi się smakować na słodko - z likierem i wytrawnie - w formie grzanek do mięs. To zbyt cenny wypiek, by cokolwiek się zmarnowało - piernikowe resztki są składnikiem francuskiego, piernikowego kremu i szarego sosu do karpia.
Zalecenia dla alergików
Seler: Może zawierać
Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Jaja: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Może zawierać
Soja: Może zawierać
Informacje o dodatkach: pozostały tekst
bez dodatku glutaminianu monosodowego
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Przepisy
Piernik Świąteczny Składniki na 1 blachę ciasta: 1/2 szklanki mleka, 250 g cukru, 250 g miodu, 25 g masła, 2 jajka, 400 g mąki, 1/2 łyżeczki sody, 50 g posiekanych bakalii, 2 łyżki powideł śliwkowych, 1 opakowanie Przyprawy do piernika Kamis, sól. Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej w garnku z cukrem i miodem. Gdy cukier się rozpuści dodaj masło, przyprawę i szczyptę soli. 2. Do wystudzonej masy dodaj ubite jajka, mąkę z sodą, bakalie i powidła. Delikatnie wszystko wymieszaj, a następnie przykryj ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej na minimum 2 dni. 3. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i piecz ok. 70 min. w piekarniku rozgrzanym do 175°C. Po ostudzeniu ciasta zawiń je w folię i odstaw na 2-4 dni. 4. Piekarnik udekoruj polewą czekoladową. (Do rondelka wlej 7 łyżek mleka, zagrzej, a następnie dodaj połamaną w kostkę tabliczkę gorzkiej czekolady. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i polej wystudzony piernik.)
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 20
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Kraj
Kraj produkcji: Polska
Rozmiar opakowania
20
Jednostka (tekst opisowy)
g
Średnia miara
Średnia miara (e)
Pochodzenie
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce
Adres producenta
McCormick Polska S.A. Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska
Adres zwrotny
McCormick Polska S.A. Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska Więcej inspiracji znajdziecie na: www.facebook.com/Kamis. Życie ze smakiem www.kamis.pl