Kategorie
Artykuły spożywcze, Sosy i przyprawy, Inne sosy i przyprawy
Składniki
cynamon - 56%, cukier, goździki - 4%, imbir, kardamon
Tekst dotyczący alergenów
Może zawierać GORCZYCĘ, JAJA, MLEKO, SELER, SOJĘ, ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN.
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1284/307 (kJ/kcal)
Tłuszcz: 2,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 54 g
w tym cukry: 36 g
Białko: 3,0 g
Sól: 0,05 g
Cechy
bez dodatku glutaminianu monosodowego, gwarancja jakości
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka przyprawowa.
Opis produktu
Ciasto z jabłkami figurujące w niejednym narodowym menu. Holenderskie appelgeback piecze się z rodzynkami i polewa lukrem, angielskie apple pie - z cheddarem albo polewą custard. Francuską tartę Tatin podaje się na gorąco. Jadłem też szarlotki z rozmarynem, miętą lub tymiankiem, ale zawsze wracam do klasycznej z cynamonem i goździkami.
Zalecenia dla alergików
Seler: Może zawierać
Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Jaja: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Może zawierać
Soja: Może zawierać
Informacje o dodatkach: pozostały tekst
bez dodatku glutaminianu monosodowego
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Przepisy
Szarlotka Składniki: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli, 1,5 kg kwaśnych jabłek, 150-200 g cukru, 80 g rodzynek, 1 łyżka tartej bułki, masło i mąka do formy, cukier puder do posypania, 1/2 łyżki Przyprawy do szarlotki Kamis. Przygotowanie: 1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj masło, żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel na 2 części, uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki. 2. Prostokątną blachę posmaruj masłem i posyp mąką. Po 30 minutach wyjmij 1 część ciasta, rozwałkuj i wyłóż nim blachę. Ponakłuwaj widelcem i piecz 10-15 minut w temp. 200°C. 3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki i przesmaż z cukrem. Do jabłek dodaj przyprawę, rodzynki i wymieszaj. 4. Podpieczone ciasto posyp tartą bułką i rozłóż na nim masę jabłkową. Na masę zetrzyj na tarce z dużymi otworami drugą część ciasta i piecz ok. 30 minut w temp. 180°C. 5. Upieczoną szarlotkę posyp cukrem pudrem.
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 20
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Kraj
Kraj produkcji: Polska
Rozmiar opakowania
20
Jednostka (tekst opisowy)
g
Średnia miara
Średnia miara (e)
Pochodzenie
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce
Adres producenta
McCormick Polska S.A. Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska
Adres zwrotny
McCormick Polska S.A. Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska Więcej inspiracji znajdziecie na: www.facebook.com/Kamis. Życie ze smakiem www.kamis.pl