Kategorie
Artykuły spożywcze, Sosy i przyprawy, Sosy i przyprawy
Składniki
sól, GORCZYCA biała, cukier, kolendra, kminek - 7%, papryka słodka - 6,5%, czosnek granulowany - 6%, ziele angielskie, owoc jałowca, rozmaryn, suszony koncentrat grzybów leśnych (koncentrat grzybów leśnych, maltodekstryna, barwnik: karmel amoniakalny), grzyby suszone (borowiki)
Tekst dotyczący alergenów
Może zawierać JAJA, MLEKO, SELER, SOJĘ, ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN.
Średnia wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 904/217 (kJ/kcal)
Tłuszcz : 7,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,6 g
Węglowodany : 19 g
w tym cukry : 18 g
Białko : 9,6 g
Sól : 41,5 g
Cechy
bez dodatku glutaminianu monosodowego, gwarancja jakości
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka przyprawowa.
Opis produktu
Podróżując, poznałem ważną zasadę: w gościnie zjada się to, co poda gospodarz. Nie grymasiłem więc na widok śniadania z bigosem litewskim w roli głównej. Był ze słodkiej kapusty, kwaśnych jabłek i co najmniej pięciu gatunków mięsa. Ponoć im więcej razy odgrzewany, tym lepszy, choć nie jest łatwo zachować taki bigos na kolejne posiłku, bo nawet o poranku szybko znika.
Zalecenia dla alergików
Seler: Może zawierać
Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Jaja: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Zawiera
Soja: Może zawierać
Informacje o dodatkach: pozostały tekst
bez dodatku glutaminianu monosodowego
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Przepisy
Bigos Składniki (dla 6 osób): 1,2 kg kiszonej kapusty, 300 g wołowiny, 300 g wieprzowiny, 200 g kiełbasy, 1 cebula, 3 łyżki powideł śliwkowych lub 10 śliwek suszonych, produkty Kamis: 1 łyżka Przyprawy do bigosu i potraw z kapusty, 2 Liście laurowe, 5 ziaren Ziela angielskiego, 5 ziaren Pieprzu czarnego, Sól morska w młynku. Przygotowanie: 1. Kapustę odciśnij, pokrój, zalej wodą. Po zagotowaniu, gdyby była za kwaśna, odlej sok (nie wylewaj) i dolej wody. Gotuj ok. 1,5 godziny. 2. Mięso obsmaż na patelni, przełóż do brytfanki, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele i pieprz. Delikatnie posól. 3. Piecz w piekarniku ok. 1,5 godziny. 4. Kiełbasę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni. Dodaj do kapusty razem z pokrojonym w kostkę mięsem i cebulą. Wsyp 1 łyżkę przyprawy, dodaj powidła śliwkowe (lub śliwki suszone), dokładnie wymieszaj i całość gotuj ok. 1 godzinę. W razie potrzeby, gdyby bigos był za mało kwaśny, dodaj soku z kapusty.
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 20
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Kraj
Kraj produkcji: Polska
Rozmiar opakowania
20
Jednostka (tekst opisowy)
g
Średnia miara
Średnia miara (e)
Pochodzenie
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce
Adres producenta
McCormick Polska S.A. Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska
Adres zwrotny
McCormick Polska S.A. Stefanowo ul. Malinowa 18/20 05-552 Wólka Kosowska Więcej inspiracji znajdziecie na: www.facebook.com/Kamis. Życie ze smakiem www.kamis.pl