Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Kotlety mielone z papryką i kukurydzą – tradycyjny obiad dla całej rodziny

« powrót na listę przepisów

Kto z nas wyobraża sobie polską kuchnię bez tradycyjnego, soczystego kotleta mielonego? Sycące mięso z dodatkiem bułki pszennej doprawione solą i pieprzem to gwarancja pysznego obiadu dla całej rodziny. Nawet początkująca pani domu z pewnością poradzi sobie z przygotowaniem tej prostej potrawy, a jeśli masz wątpliwości – zachęcamy do wypróbowania naszego szybkiego przepisu na najlepsze, domowe kotlety mielone!

 

Jak przygotować chrupiące i smaczne kotlety mielone?

 

Jeśli chcesz ugościć swoją rodzinę smakowitym obiadem, będziesz potrzebować:

 

●     500 g mielonej szynki wieprzowej lub mięsa z indyka – wedle uznania,

●     czerstwą kajzerkę,

●     średniej wielkości cebulę,

●     jajko,

●     mleko do namoczenia bułki (np. Łaciate 2%),

●     sól,

●     pieprz,

●     bułkę tartą do obtoczenia kotletów,

●     olej do smażenia.

 

W pierwszej kolejności zalej bułkę mlekiem, a następnie odstaw na około 10 minut do namoczenia. W międzyczasie przygotuj cebulę – drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Do miski wrzuć mięso, dodaj jajko, odciśniętą bułkę oraz cebulę. Dopraw solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszaj.

 

Aby kotlety rozpływały się w ustach, mieszając mięso z pozostałymi składnikami, możesz stopniowo dolewać wody do całej masy – wówczas jej konsystencja będzie delikatniejsza, a posiłek smaczniejszy.

 

Z gotowej masy uformuj kotlety, po czym obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i nastaw piekarnik do temperatury 150 – 160 stopni. Podsmaż kotlety z obu stron tak, by były chrupiące, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Gotowe mielone możesz podawać na wiele różnych sposobów – w zależności od indywidualnych upodobań domowników.

 

Odmień smak zwykłych kotletów mielonych i dodaj do nich ulubione warzywa!

 

Tradycyjne kotlety mielone, które przygotujesz dzięki naszemu przepisowi, będą chrupiące, soczyste, a przy tym delikatne w środku. Jeśli jednak chcesz odrobinę urozmaicić ich smak, możesz dodać do mięsa kukurydzę, czerwoną lub żółtą paprykę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę albo świeże zioła, takie jak koperek czy pietruszkę. Nie ograniczaj się w kuchni i próbuj nowych smaków, twórz własne przepisy, a także wariacje na temat klasycznych dań polskiej kuchni.

 

Wszystkie składniki potrzebne do wykonania kotletów mielonych znajdziesz w naszym internetowym sklepie spożywczym. Oferujemy zakupy z dostawą do domu dla Klientów z okolic Warszawy, Kobyłki, Wołomina oraz Zielonki. Zapraszamy!