Dieta wegetariańska od kilku lat cieszy się coraz większym zainteresowaniem na całym świecie, głównie ze względów etycznych oraz ekologicznych. Niektóre osoby mające wątpliwości wobec takiego jadłospisu nie są jednak przekonane jakością produktów roślinnych, twierdząc, że są one niesmaczne. W dzisiejszym przepisie udowodnimy więc, że kotlety sojowe, popularne danie wśród wegetarian i wegan, mogą przypaść do gustu także amatorom mięsa. W połączeniu z wybornym sosem serowym zachwycą podniebienie, a przy tym staną się świetnym źródłem białka oraz błonnika.
Wegetariański obiad dla całej rodziny – składniki
Przygotowanie kotletów sojowych w sosie serowym nie jest skomplikowane i wymaga zaledwie kilku składników. Do listy zakupów możemy dopisać:
● 2 paczki kotletów sojowych (np. Sante),
● pieczarki – ok. 400 g,
● 200 g śmietany 18%,
● saszetkę sosu serowego (np. Knorr),
● 1 łyżeczkę czerwonej papryki w proszku (np. Kamis),
● 1 łyżeczkę suszonego oregano,
● szklankę wody,
● sól,
● olej.
Sposób przygotowania kotletów sojowych w sosie
Przyrządzanie całego dania trzeba zacząć od przygotowania samych kotletów sojowych, zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zagotuj więc osoloną wodę, a następnie zmniejsz moc palnika na minimum i namaczaj je przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij kotlety z garnka, odciśnij z wody i odstaw do pełnego wystudzenia – warto zrobić to na przykład poprzedniego dnia wieczorem.
W kolejnym kroku pokrój kotlety na plasterki, umieść w misce i dokładnie oprósz papryką w proszku, oregano oraz solą; możesz dodać łyżkę oleju, żeby przyprawy lepiej przylegały. Wymieszaj całość, po czym umyj pieczarki, pokrój je w ćwiartki i umieść na rozgrzanym oleju na patelni. Posyp je szczyptą soli, aby szybciej puściły soki, a następnie smaż do momentu, aż woda odparuje. Wtedy wrzuć też kotlety sojowe, wymieszaj i podsmażaj do ich przyrumienienia. W międzyczasie dokładnie zmieszaj szklankę wody ze śmietaną oraz sosem serowym w proszku, by po 3-4 minutach smażenia dodać go na patelnię. Zmniejsz ogień palnika i przetrzymaj całe danie przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Jeśli masz małą patelnię i obawiasz się, że wszystkie składniki się na niej nie zmieszczą, najpierw podsmaż pieczarki, a później, osobno, kotlety i do tych ostatnich dodaj sos. Całość wymieszaj dopiero przy podawaniu gotowej potrawy; wtedy świetnie sprawdzą się tradycyjne ziemniaki z wody albo frytki wraz z surówką. Te, a także wiele innych produktów znajdziesz zaś w delikatesach internetowych Emiś ze sklepami stacjonarnymi w Kobyłce, Zielonce, Wołominie oraz na warszawskim Rembertowie.