Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Kulinarny Meksyk w domu, czyli quesadillas z kurczakiem

« powrót na listę przepisów

Kuchnia meksykańska należy do najbardziej charakterystycznych i najpopularniejszych na świecie, od wielu lat zachwycając miłośników wyrazistych smaków oraz niezapomnianych aromatów. Jedną ze szczególnie lubianych propozycji kulinarnych rodem z Meksyku bez wątpienia są zaś quesadillas, czyli pieczone placki tortilli przełożone serem (hiszp. queso – ser), zazwyczaj wzbogacane smakowitymi dodatkami. W dzisiejszym przepisie przekonamy się, jak samodzielnie przygotować ten uwielbiany niemal w każdym zakątku globu przysmak – tym razem w wariancie z kurczakiem.

 

Proste składniki, wyjątkowy smak

 

Choć quesadillas podbijają podniebienia smakoszy na całym świecie, składają się one z kilku prostych składników, łatwo dostępnych także w naszym kraju. Do przygotowania 2 porcji potrzebne są zatem:

 

  •      4 duże placki tortilli, najlepiej pszennej,
  •      250-300 g żółtego sera w kostce (np. Ryckiego),
  •      250-300 g piersi z kurczaka,
  •      200 g kukurydzy z puszki (np. Bonduelle),
  •      1 papryka czerwona,
  •      2 ząbki czosnku,
  •      2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  •      2 łyżeczki suszonego oregano,
  •      2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  •      sól i pieprz
  •      olej.

 

Jak przygotować meksykańskie quesadillas?

 

Przyrządzanie quesadillas jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Najbardziej pracochłonne pozostaje przygotowanie kurczaka. Pierś należy pokroić w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz obtoczyć dokładnie w sproszkowanych paprykach, oregano i czosnku przeciśniętym przez praskę; w tym celu można wykorzystać niewielką ilość oleju, aby przyprawy przykleiły się do mięsa. Krok do wykonania w międzyczasie to posiekanie papryki w małą kostkę, delikatne podsmażenie jej na rozgrzanym oleju i odstawienie. Na patelni należy też usmażyć kurczaka, do momentu, aż jego kawałki nie będą surowe. Kukurydzę trzeba natomiast odsączyć.

 

Po przygotowaniu składników rozłóż na blasze do pieczenia pojedynczy placek tortilli, ułóż na nim płaską warstwę wszystkich składników, a następnie zetrzyj na wierzch farszu sporą ilość żółtego sera. Przykryj całość drugim plackiem i powtórz wszystkie kroki z dwoma pozostałymi. Umieść quesadillas na wysokiej półce piekarnika z funkcją grzania góra-dół, rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, na ok. 10 minut.

 

Gotowe danie przekrój na 4 części i podawaj na przykład z sosem guacamole. W ten sposób quesadillas zyskają prawdziwie meksykański charakter.