Latem bardzo chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające dania, które nie tylko sycą, lecz także dają przyjemne uczucie orzeźwienia w czasie największych upałów. Jednym z takich hitów letniego sezonu może stać się sałatka z arbuzem, fetą i miętą – prosta, szybka, łącząca owocową słodycz z ziołową świeżością, przełamane słonym serem. Doskonale sprawdzi się ona jako lekki lunch, samodzielna przekąska albo dopełnienie leniwego popołudnia na powietrzu w towarzystwie najbliższych.
Składniki na orzeźwiającą sałatkę owocowo-ziołową
Tym, co charakteryzuje lekką, letnią sałatkę, jest wyraziste połączenie smaków, dlatego potrzebne będą nie tylko arbuz, ser i mięta. Należy zaopatrzyć się w:
- ½ średniego arbuza (ok. 800 g miąższu, bez pestek),
- 200 g sera feta lub typu greckiego bądź bałkańskiego (np. Arla Apetina),
- garść świeżej mięty,
- 1 małą czerwoną cebulę,
- 1 łyżkę soku z cytryny,
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek (np. La Pedriza),
- pieprz czarny, mielony.
Przygotowywanie sałatki łączącej nieoczywiste smaki
Wykrój miąższ z arbuza i pokrój go w kostkę na 2-3 centymetry – jeśli zawiera pestki, usuń je. Fetę lub podobny ser również posiekaj drobno albo pokrusz, cebulę obierz i przygotuj w formie cienkich piórek, natomiast miętę opłucz, po czym drobno posiekaj. W przypadku tej ostatniej możesz pozostawić kilka listków do dekoracji gotowego dania.
W dużej misce delikatnie wymieszaj arbuza, fetę oraz cebulę, a całość skrop sokiem z limonki, a także oliwą z oliwek. Następnie dodaj posiekaną miętę, mielony pieprz i ponownie delikatnie przemieszaj. Gotowy przysmak możesz rozdzielić na mniejsze miseczki albo na półmisek, dekorując porcje pozostawionymi listkami mięty. Najlepiej podawać sałatkę od razu po przygotowaniu bądź schłodzoną – zwłaszcza jeśli na zewnątrz panuje upał.
Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, do sałatki możesz dodać odrobinę octu balsamicznego lub łyżeczkę miodu dla delikatnej słodyczy. Danie świetnie komponuje się również z grzankami z chleba żytniego albo z garścią rukoli – docenią to zwłaszcza osoby szukające znakomitego orzeźwienia w czasie letniego skwaru.
Letnie orzeźwienie z sałatką z arbuza, fety, mięty i cebuli
Sałatka z arbuza, mięty, sera feta oraz czerwonej cebuli nie tylko odświeży podczas letnich popołudni, ale też będzie świetnym pomysłem na dostarczenie organizmowi porcji witamin oraz nawodnienie w gorące dni. Arbuz zawiera bowiem dużo wody, mięta działa orzeźwiająco, natomiast feta dodaje całości wyrazistego charakteru.