Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Makaron z duszonymi pieczarkami i szpinakiem

« powrót na listę przepisów

Niepozorne dania, które zapewniają mnóstwo składników odżywczych, a ich przygotowanie nie zabiera przy tym zbyt dużo czasu, są tym, czego szuka bardzo wielu z nas. Niejednokrotnie nie mamy bowiem na co dzień wystarczających możliwości, żeby spędzać długie godziny w kuchni, a jednocześnie wolelibyśmy nie stawiać na gotowe, często wysoko przetworzone obiady. Makaron z duszonymi pieczarkami oraz szpinakiem jest więc przykładem potrawy, którą można szybko i bez problemu przyrządzić, a zarazem cieszyć się naprawdę znakomitym smakiem.

Co będzie potrzebne do makaronu z pieczarkami i szpinakiem?

Oszczędność czasu w temacie gotowania to nie tylko przyrządzanie dania bez konieczności długiego przebywania w kuchni, ale też niewielka liczba składników, które dodatkowo są łatwo dostępne:

  •      200 g makaronu (np. penne albo świderki),
  •      250 g pieczarek,
  •      200 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach,
  •      1 średnia cebula,
  •      2-3 ząbki czosnku,
  •      150 ml śmietanki 18% (np. Piątnica),
  •      2-3 łyżki oleju (np. Kujawskiego),
  •      2-3 łyżki startego sera żółtego,
  •      szczypta gałki muszkatołowej,
  •      sól i pieprz do smaku.

Przygotowywanie makaronu i sosu z warzywami

Na początek trzeba zająć się makaronem – ugotuj go al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym odcedź, zachowując jednak ok. ½ szklanki wody. Następnie oczyść pieczarki i pokrój w plasterki, cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. W kolejnym kroku rozgrzej olej na patelni i wrzuć posiekaną wcześniej cebulę, którą należy smażyć na średnim ogniu do momentu, aż się zeszkli. Wtedy dodaj pieczarki – po chwili puszczą one wodę, dlatego zaczekaj, aż ta odparuje, a grzyby się zrumienią. Później dorzuć na patelnię czosnek i przetrzymaj danie jeszcze przez około minutę, po czym dodaj liście szpinaku i duś pod przykryciem do zmięknięcia, a jeśli używasz mrożonych – do odparowania nadmiaru wody.

Ostatni krok to przygotowanie aromatycznego sosu. Najpierw do dania na patelni wlej śmietankę, wymieszaj całość i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przemieszaj, a jeżeli uznasz, że sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody, która pozostała po gotowaniu makaronu. Ten ostatni dorzuć na patelnię, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj. Gotowe danie posyp startym serem i podawaj od razu po ugotowaniu – samodzielnie albo na przykład z bagietką czosnkową.