Kategorie
Artykuły spożywcze, Chipsy i przekąski, Przekąski w pojedynczym opakowaniu
Składniki
JAJA, mąka PSZENNA, olej rzepakowy, sól
Wartość odżywcza na 100 g
Wartość energetyczna: 2132 kJ/511 kcal
Tłuszcz: 30 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,1 g
Węglowodany: 41 g
w tym cukry: <0,5 g
Błonnik: 1,6 g
Białko: 18 g
Sól: 0,92 g
Cechy
sposób na delikatny dodatek, z ciasta parzonego, delikatne kuleczki, dodatek do zup i sałatek, Poznaj Dobrą Żywność
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Groszek ptysiowy.
Zalecenia dla alergików
Jaja: Zawiera
Pszenica: Zawiera
Przechowywanie
Przechowywać w opakowaniu zamkniętym, w suchym i zaciemnionym miejscu, z dala od źródeł ciepła.
Przepisy
Poczęstuj się!
Przepis na krem z pieczonych pomidorów i papryki z Groszkiem Ptysiowym
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 gałązka selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1,5 l bulionu
- sól i pieprz do smaku
- cukier
- świeża bazylia
- oliwa
Dodatkowo:
- Groszek ptysiowy
- kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Oczyszczone z gałązek pomidory oraz paprykę bez gniazd nasiennych skrop oliwą, dodaj czosnek w łupinach i całość piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu warzywa obierz ze skórek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. W osobnym garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulkę oraz seler naciowy. Następnie dodaj wcześniej upieczone warzywa i całość podsmaż jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wlej bulion, zawartość garnka gotuj kolejne 30 minut. Po wystygnięciu dodaj posiekaną bazylię oraz przyprawy. Zupę zblenduj na gładki krem. Każdą porcję skrop oliwą, podawaj z łyżką śmietany oraz groszkiem ptysiowym.
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 80
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Rozmiar opakowania
80
Jednostka (tekst opisowy)
g
Adres producenta
Mamut Polska S.A.
ul. Jana Henryka Dąbrowskiego 104, lok. 3
60-576 Poznań
Zakład produkcyjny:
ul. Muchoborska 3
54-424 Wrocław
Adres zwrotny
Mamut Polska S.A.
ul. Jana Henryka Dąbrowskiego 104, lok. 3
60-576 Poznań