Kategorie
Owoce i warzywa, Warzywa podstawowe, Warzywa do gotowania
Składniki
ciecierzyca
Tekst dotyczący alergenów
Informacja dla alergików: produkt może zawierać GLUTEN, SEZAM, ORZECHY.
Wartość odżywcza suchego produktu w 100 g
Wartość energetyczna : 1501 kJ/357 kcal
Tłuszcz : 6,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,9 g
Węglowodany : 49 g
- w tym cukry : 4,2 g
Błonnik : 13 g
Białko : 19 g
Sól : 0,02 g
Cechy
wysoka zawartość błonnika pokarmowego
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Cieciorka
Zalecenia dla alergików
Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Orzechy: Może zawierać
Sezam: Może zawierać
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy
Cieciorka ze szpinakiem
Składniki: 250 g cieciorki, 1 cebula, 750 g liści świeżego szpinaku, 50 g płatków zbożowych, 100 g ziołowego twarożku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, świeżo utarta gałka muszkatołowa, suszony tymianek
Opis przygotowania: Cieciorkę obficie opłukać, zalać wodą i przez noc moczyć w wodzie. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła przez ok. 90 minut. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Szpinak umyć, usunąć ogonki. Ugotowaną ciecierzycę dokładnie odsączyć. Na dużej patelni lub woku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek, tymianek, a po chwili również ciecierzycę oraz szpinak. Chwilę dusić, dodać płatki zbożowe. Wymieszać z ziołowym twarożkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz gałką. Mocno podgrzać i podawać na gorąco. Smacznego!
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 400
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Rozmiar opakowania
400
Jednostka (tekst opisowy)
g
Adres producenta
MELVIT S.A.
ul. Grójecka 194/91
02-390 Warszawa
Zakład produkcyjny:
ul. Nowowiejska 35
Kruki
07-415 Olszewo-Borki
Adres zwrotny
MELVIT S.A.
ul. Grójecka 194/91
02-390 Warszawa
Tel./ +48 29/ 760 98 51
Fax./ +48 29/ 760 98 41
handel@melvit.com.pl
www.melvit.pl