Kategorie
Artykuły spożywcze, Mieszanki, galaretka i mąka, Mąka zwykła
Składniki
mąka pszenna, środek do przetwarzania mąki: L-cysteina
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1457 kJ /343 kcal
Tłuszcz: 1,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 72,0 g
w tym cukry: 0,2 g
Błonnik: 2,3 g
Białko: 10,0 g
Sól: <0,01 g
* RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).:
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mąka pszenna „00".
O producencie
Posiadamy certyfikat jakości ISO 22000:2005
Przechowywanie
Przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu.
Przepisy
Pizza włoska na cienkim cieście
- 300 g Mąki Młyny Stoisław na pizzę włoską typ „00"
- 10 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suszonych
- 200 ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- sos pomidorowy
Ulubione dodatki np.: ser, szynka, pieczarki, salami, kukurydza, papryka, cebula, oliwki, owoce morza.
Przygotowanie ciasta: Drożdże i cukier rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody i odstawiamy na kilka minut. Mąkę, sól oraz oliwę mieszamy w misce i dodajemy rozpuszczone drożdże. Wyrabiając ręcznie ciasto przez kilka minut, dolewamy co jakiś czas pozostałą część ciepłej wody. Ciasto powinno być jednolitej konsystencji, lekkie, sprężyste i nieklejące się do miski ani rąk. Z ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia w przykrytej ściereczką misce na około 30-40 min. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość. wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm), nadając odpowiedni kształt. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, smarujemy sosem pomidorowym i dekorujemy dodatkami według uznania. Pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w temp. 220-250°c przez 12-15 min.
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 1
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Kilogramów
Rozmiar opakowania
1
Jednostka (tekst opisowy)
kg
Adres producenta
Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Stoisław 11,
76-031 Mścice
tel.: +48/ 94 34 55 900
fax: +48/ 94 34 55 992
www.stoislaw.com.pl
Adres zwrotny
Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Stoisław 11,
76-031 Mścice
tel.: +48/ 94 34 55 900
fax: +48/ 94 34 55 992
www.stoislaw.com.pl