Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Naleśniki z truskawkami i śmietaną idealne na letnie śniadanie, obiad albo podwieczorek

« powrót na listę przepisów

Wielu z nas z utęsknieniem wyczekuje lata nie tylko z powodu pięknej pogody czy niezapomnianych wakacyjnych wyjazdów. Ciepłe dni to także sezon na przepyszne owoce, spośród których szczególną popularnością cieszą się truskawki. Można jeść je na surowo, dodawać do deserów, lodów, ciast, wykorzystywać do przygotowywania lekkich sałatek – możliwości jest jednak o wiele więcej. Warto również używać tych wyjątkowych owoców do wzbogacenia smaku dań obiadowych – znakomitym przykładem są naleśniki z truskawkami i śmietaną, które sprawdzą się jako obiad, ale też podwieczorek lub letnie śniadanie na słodko.

 

Składniki potrzebne do przygotowania naleśników

 

Naleśniki z truskawkami to uniwersalne danie na dowolną porę dnia, do którego przyrządzenia niezbędnych jest kilka prostych składników:

 

  •      2 jajka,
  •      250 ml mleka (np. Łaciatego),
  •      1 szklanka mąki pszennej (ok. 200 g),
  •      200 ml wody gazowanej,
  •      szczypta soli,
  •      500 g truskawek,
  •      300 g białego sera,
  •      2 łyżki śmietany 12%,
  •      2 łyżki cukru,
  •      olej,
  •      opcjonalnie: cukier puder, sos czekoladowy lub jogurt naturalny (np. Piątnica).

 

Przygotowywanie ciasta i nadzienia

 

Najważniejszym etapem przyrządzania wyśmienitych naleśników z truskawkami i śmietaną jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Wbij do miski jajka, wlej mleko i wodę gazowaną, dodaj też mąkę, szczyptę soli oraz odrobinę cukru – następnie dokładnie zmiksuj całość, aż otrzymasz gładką, jednolitą masę. Gotowe ciasto odstaw na około pół godziny, przykrywając miskę ściereczką. W międzyczasie przygotuj nadzienie do naleśników – za pomocą blendera zmiksuj biały ser, następnie dodaj cukier oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Truskawki zaś umyj, usuń ich szypułki, pokrój w mniejsze lub większe kawałki, zależnie od tego, co lubisz.

 

Smażenie naleśników

 

Pora na smażenie – rozgrzej na płaskiej patelni niewielką ilość oleju, zamieszaj przygotowane ciasto i ostrożnie wlewaj je chochlą na gorący tłuszcz. Delikatnie rozprowadź masę na powierzchni, smaż przez około minutę z jednej strony i kilkanaście sekund z drugiej – gdy brzegi naleśnika będą już wyraźnie przysmażone, to znak, że należy go odwrócić. Gotowe danie możesz podawać na różne sposoby, na przykład umieszczając nadzienie wraz z truskawkami wewnątrz ciasta, a następnie składając je na pół lub w trójkąt albo nakładając śmietanowo-truskawkową masę na wierzch. Na koniec udekoruj potrawę jogurtem naturalnym, cukrem pudrem bądź sosem czekoladowym.

 

Naleśniki z truskawkami i śmietaną to znakomity pomysł na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek, który – dzięki wykorzystaniu doskonałych składników z naszych delikatesów online – zachwyci dorosłych oraz dzieci.