Tym, co wyróżnia kuchnię azjatycką, zwłaszcza Azji Południowo-Wschodniej, bez wątpienia są niezwykle aromatyczne przyprawy, niekiedy rzadko używane lub zupełnie niepopularne w naszym kraju. Wyrazistość smaków potraw z tego regionu świata zapewnia im więc równie wielu zwolenników, co przeciwników. My jednak jesteśmy przekonani, że nawet tych drugich zainteresuje przepis na aromatycznego kurczaka curry z ryżem i warzywami, inspirowanego kuchnią indyjską.
Mnóstwo przypraw i nie tylko – składniki na curry
Nie da się ukryć, że wiele osób do kuchni azjatyckiej – w tym indyjskiej – przyciąga kompozycja niezwykłych zapachów zapadających w pamięć na długo oraz pobudzających kubki smakowe. W przepisie na orientalnego kurczaka curry z warzywami i ryżem znajdzie się ich więc sporo, podobnie jak smakowitych warzyw. Składniki to zatem:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona papryka,
- 3 ząbki czosnku,
- mały korzeń imbiru,
- 125 ml bulionu,
- 200 ml mleczka kokosowego lub śmietany 18% (np. Mlekovita),
- ⅓ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
- 3 łyżeczki przyprawy curry,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżki żółtej pasty curry (np. Kanokwan),
- 4 łyżki oliwy,
- szczypta soli i pieprzu czarnego,
- 100 g ryżu (najlepiej basmati, np. Britta).
Przysmak kuchni indyjskiej, czyli przygotowywanie curry
Chociaż słowo “curry” w naszym kraju zwykle kojarzy się przede wszystkim z charakterystyczną przyprawą, w rzeczywistości może ono oznaczać także całą potrawę. Jej przyrządzanie zacznij od oczyszczenia kurczaka i pokrojenia go w niewielką kostkę. Włóż mięso do miski, polej 2 łyżkami oliwy i dokładnie całość wymieszaj; następnie dodaj przyprawę curry, szczyptę soli, pieprzu czarnego, kurkumę, a także pieprz cayenne. Przemieszaj i na razie odstaw miskę.
W międzyczasie obierz cebulę i marchewkę – pierwszą pokrój w piórka, a drugą w krótkie słupki, natomiast paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj ją w kostkę. Imbir oraz czosnek pokrój na plastry. Następnie rozgrzej pozostałą oliwę na patelni z wysokimi brzegami, wrzuć cebulę i podsmażaj przez ok. 5 minut, po czym dodaj paprykę oraz marchewkę, wymieszaj je i smaż przez kolejne 5-8 minut. W tym samym czasie w osobnym garnku zagotuj też osoloną wodę i ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po tym czasie na patelnię dodaj kurczaka wraz z imbirem, czosnkiem i sokiem z cytryny, przemieszaj i przetrzymaj przez 5 minut. Ostatni etap to dodanie bulionu, mleczka kokosowego lub śmietany, a także pasty curry – wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez następne 5 minut. Gotowego kurczaka curry z warzywami w sosie podawaj z ugotowanym ryżem, ale pamiętaj o wyrazistości dania – jeżeli okaże się zbyt ostre, dodaj nieco więcej mleczka kokosowego/śmietany, a jeśli będzie za delikatne, użyj więcej imbiru.