Już za moment Boże Narodzenie – czas, w którym dzielimy się miłością i serdecznością z najbliższymi, a często również z zupełnie obcymi. Wyjątkowy okres w roku, gdy towarzyszą nam piękne dekoracje, wspaniałe prezenty, a także wyśmienite, nierzadko tradycyjne potrawy. Jednym z takich świątecznych przysmaków, który może znaleźć się nie tylko na wigilijnym stole, jest piernik z powidłami zachwycający słodyczą i aksamitną konsystencją. Jego przygotowanie okazuje się stosunkowo proste, za to efekt zrobi wrażenie na domownikach oraz pomoże w stworzeniu magicznej atmosfery świąt.
Co jest potrzebne do przygotowania piernika?
Do przygotowania wyśmienitego piernika będziemy potrzebować kilku składników – zarówno do wyrobienia ciasta, jak i jego ozdobienia:
- 350 g mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 125 g masła,
- 2 łyżki miodu,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżeczki sody,
- 1 łyżka kakao,
- 1 i ½ łyżki przyprawy korzennej/piernikowej (np. Prymat),
- powidła.
- opcjonalnie: 50 g gorzkiej czekolady i 3-4 łyżki mleka (np. Łaciatego) do przygotowania polewy.
Bożonarodzeniowy piernik z powidłami i polewą – przepis
Przyrządzanie świątecznego piernika zacznij od przygotowania formy keksowej – wysmaruj ją masłem i posyp odrobiną mąki. Wówczas możesz przejść do roztopienia w niewielkim garnku na małym ogniu reszty kostki wraz z cukrem. Wymieszaj, a następnie dodaj miód, przyprawę oraz kakao, ciągle mieszając. Podgrzewaj przez około minutę, po czym wyłącz palnik, zdejmij garnek i pozostaw do lekkiego ostudzenia na krótką chwilę. Kolejnym krokiem będzie dodanie mleka oraz roztrzepanych jajek, a także przygotowanie w osobnej misce zmieszanej mąki z sodą. Połącz obie masy i bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby nie było żadnych grudek – możesz użyć trzepaczki albo miksera na niskich obrotach. Nagrzej też piekarnik do 170 stopni (program “góra – dół”).
Pieczenie piernika na święta
Po uzyskaniu jednolitego ciasta przełóż je do foremki, delikatnie wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika na około 50 minut. Do sprawdzenia, czy piernik jest gotowy, wykorzystaj drewniany patyczek – po wbiciu w środek powinien być suchy. Wówczas wyjmij formę i pozostaw do całkowitego wystudzenia – po tym czasie ostrożnie przekrój ciasto wzdłuż, przełóż powidłami i złóż warstwy z powrotem. Opcjonalnie możesz też przygotować polewę czekoladową, rozpuszczając czekoladę na małym ogniu w rondelku, dodając do niej mleko, a po zgęstnieniu smarując wierzch piernika. Świetnym pomysłem będzie także uzupełnienie polewy ulubionymi orzechami albo zastąpienie jej cukrem pudrem.
W internetowych Delikatesach Emiś pomożemy Ci w przygotowaniu niezapomnianego, pełnego cudownych smaków oraz aromatów Bożego Narodzenia. Życzymy wesołych świąt!