Wszyscy doskonale znamy najpopularniejsze zupy, którymi zajadamy się od dzieciństwa, nierzadko aż do dzisiaj. Pomidorowa, ogórkowa, grochowa, barszcz, żurek – to tylko niektóre z nich, zachwycające podniebienia małych i dużych. Istnieje jednak wiele propozycji, które przez lata były nieco mniej znane, lecz w ostatnim czasie coraz więcej osób odkrywa ich wspaniałe walory smakowe. Przykładem jest zupa kukurydziana z kurczakiem – zwłaszcza w cieszącej się rosnącym zainteresowaniem wersji pikantnej. Każdy, kto choć raz jej spróbuje, bez wątpienia włączy ją do swojego codziennego jadłospisu.
Składniki niezbędne do zupy kukurydzianej
Kukurydza, kurczak, ostra papryka – to oczywiście podstawy do przygotowania zupy kukurydzianej, ale jej wyjątkowy aromat bierze się z licznych przypraw. Do przyrządzenia tego ciekawego dania potrzebne są zatem:
- 400 g fileta z kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy (np. Bonduelle),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 1 czerwona papryka,
- 1 litr bulionu drobiowego (np. Winiary),
- 200 ml mleczka kokosowego,
- 1 łyżeczka kuminu,
- ½ łyżeczki kurkumy (np. Kamis),
- ½ łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz.
Przyrządzanie pikantnej zupy kukurydzianej
Przygotowując zupę kukurydzianą, zacznij od kurczaka. Pokrój go w kostkę, dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz ostrą papryką w proszku. Rozgrzej olej w głębokim garnku, a następnie smaż mięso, aż delikatnie się zarumieni, po czym odstaw na osobny talerz. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, które musisz podsmażyć w tym samym garnku. Po lekkim zeszkleniu cebuli dodaj pokrojone w kostkę: paprykę czerwoną oraz chili. Teraz pora na przyprawy – dodaj kumin, a także kurkumę i dokładnie mieszaj przez minutę, aż uwolnią swoje aromaty. Wtedy dodaj do całości odsączoną kukurydzę, bulion, mleczko kokosowe oraz kurczaka, po czym zagotuj i przetrzymaj zupę na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie spróbuj – w razie potrzeby możesz wtedy doprawić danie solą lub pieprzem wedle uznania.
Gotową zupę kukurydzianą możesz podawać z dodatkiem natki pietruszki do dekoracji albo z chrupiącymi grzankami. Sama w sobie jest ona jednak na tyle aromatyczna i pobudzająca podniebienie, że bez wątpienia natychmiast zachwyci każdego amatora efektownych smaków. Miłośnicy bardzo pikantnych dań mogą również rozważyć dodanie więcej niż jednej papryczki chili, co nada całości jeszcze bardziej wyrazisty charakter.