Dla miłośników gotowania nie ma wyraźniejszego sygnału o tym, że wiosna rozpoczęła się już na dobre, niż pojawienie się szparagów. Warzywa te królują na wielu polskich stołach w maju i czerwcu, służąc do przygotowywania wyśmienitych, aromatycznych, zdrowych dań – stanowiąc zarówno ich główny element, jak i dopełnienie innych przysmaków. Jednym z najprostszych, a zarazem najbardziej pożywnych przykładów wykorzystania szparagów w kuchni jest zaś skomponowanie z ich pomocą makaronu z pysznym łososiem.
Co jest potrzebne do przyrządzenia makaronu ze szparagami?
Wiosenny obiad powinien być orzeźwiający, a przy tym dostarczać do organizmu mnóstwo dobroczynnych substancji odżywczych. Składniki na 2-3 porcje makaronu ze szparagami i łososiem prezentują się zatem następująco:
- 250 g makaronu (np. tagliatelle albo spaghetti),
- 200 g filetu z łososia,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oleju,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- sól i pieprz.
Makaron, łosoś, szparagi – jak je przygotować?
Na początku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, najlepiej al dente, po czym odcedź, zostawiając 2–3 łyżki wody z gotowania. Szparagi natomiast umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na kawałki o grubości ok. 3-4 centymetrów, zagotuj osoloną wodę, a następnie wrzuć do niej warzywa na około 4 minuty. Alternatywnie możesz dorzucić je do makaronu pod koniec jego gotowania.
W kolejnym kroku rozgrzej olej na dużej patelni, podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz ząbki czosnku, do momentu, aż zmiękną. W międzyczasie pokrój surowego łososia w kostkę, po czym włóż na patelnię i smaż przez 4-5 minut. Następnie dodaj szparagi, wlej śmietankę, a także sok z cytryny i wymieszaj całość. Dopraw solą oraz pieprzem, po czym gotuj całość przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje (jeśli ostatecznie stanie się zbyt gęsty, wykorzystaj pozostawioną wcześniej wodę po gotowaniu makaronu, aby go rozcieńczyć). Na końcu wrzuć na patelnię makaron, a po wyłożeniu na talerz udekoruj posiekanym koperkiem.
Makaron z łososiem oraz szparagami podawaj od razu po ugotowaniu, aby był ciepły i przyciągał wyjątkowymi aromatami. Jeśli chcesz, by danie było bardziej orzeźwiające, możesz je dodatkowo skropić odrobiną soku z cytryny. Nawet bez niego będzie jednak przyciągać i zachwycać podniebienie.