Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Pożywny makaron z łososiem i szparagami

« powrót na listę przepisów

Dla miłośników gotowania nie ma wyraźniejszego sygnału o tym, że wiosna rozpoczęła się już na dobre, niż pojawienie się szparagów. Warzywa te królują na wielu polskich stołach w maju i czerwcu, służąc do przygotowywania wyśmienitych, aromatycznych, zdrowych dań – stanowiąc zarówno ich główny element, jak i dopełnienie innych przysmaków. Jednym z najprostszych, a zarazem najbardziej pożywnych przykładów wykorzystania szparagów w kuchni jest zaś skomponowanie z ich pomocą makaronu z pysznym łososiem.

 

Co jest potrzebne do przyrządzenia makaronu ze szparagami?

 

Wiosenny obiad powinien być orzeźwiający, a przy tym dostarczać do organizmu mnóstwo dobroczynnych substancji odżywczych. Składniki na 2-3 porcje makaronu ze szparagami i łososiem prezentują się zatem następująco:

 

  •      250 g makaronu (np. tagliatelle albo spaghetti),
  •      200 g filetu z łososia,
  •      1 pęczek zielonych szparagów,
  •      1 mała cebula,
  •      2 ząbki czosnku,
  •      150 ml śmietanki 30%,
  •      1 łyżka soku z cytryny,
  •      1 łyżka oleju,
  •      1 pęczek świeżego koperku,
  •      sól i pieprz.

 

Makaron, łosoś, szparagi – jak je przygotować?

 

Na początku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, najlepiej al dente, po czym odcedź, zostawiając 2–3 łyżki wody z gotowania. Szparagi natomiast umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na kawałki o grubości ok. 3-4 centymetrów, zagotuj osoloną wodę, a następnie wrzuć do niej warzywa na około 4 minuty. Alternatywnie możesz dorzucić je do makaronu pod koniec jego gotowania.

 

W kolejnym kroku rozgrzej olej na dużej patelni, podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz ząbki czosnku, do momentu, aż zmiękną. W międzyczasie pokrój surowego łososia w kostkę, po czym włóż na patelnię i smaż przez 4-5 minut. Następnie dodaj szparagi, wlej śmietankę, a także sok z cytryny i wymieszaj całość. Dopraw solą oraz pieprzem, po czym gotuj całość przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje (jeśli ostatecznie stanie się zbyt gęsty, wykorzystaj pozostawioną wcześniej wodę po gotowaniu makaronu, aby go rozcieńczyć). Na końcu wrzuć na patelnię makaron, a po wyłożeniu na talerz udekoruj posiekanym koperkiem.

 

Makaron z łososiem oraz szparagami podawaj od razu po ugotowaniu, aby był ciepły i przyciągał wyjątkowymi aromatami. Jeśli chcesz, by danie było bardziej orzeźwiające, możesz je dodatkowo skropić odrobiną soku z cytryny. Nawet bez niego będzie jednak przyciągać i zachwycać podniebienie.