Kategorie
Artykuły spożywcze, Sosy i przyprawy, Inne sosy i przyprawy
Składniki
sól, czosnek, cebula, majeranek, kminek, tymianek, oregano, imbir, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, olej rzepakowy
Tekst dotyczący alergenów
Produkt może zawierać: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, JAJA, MLEKO (łącznie z LAKTOZĄ), SOJĘ, GORCZYCĘ, SELER, ORZESZKI ZIEMNE i SEZAM.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna : 705 kJ/ 168 kcal
Tłuszcz : 2,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,4 g
Węglowodany : 26 g
w tym cukry : 9,0 g
Białko : 6,3 g
Sól : 43,9 g
Cechy
bez dodatku glutaminianu sodu
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka przyprawowa do kurczaka po staropolsku - kompozycja suszonych przypraw i ziół.
Opis produktu
Warto wiedzieć
Przyprawa do kurczaka po staropolsku nadaje potrawie ziołowo-czosnkową nutę. Idealnie pasuje też do dań z indyka czy kaczki. Można ją wykorzystać na każdym etapie przyrządzania mięsa: podczas marynowania, smażenia, duszenia lub pieczenia.
Nasza przyprawa jest bez dodatku: glutaminianu sodu, substancji konserwujących, barwników.
Zalecenia dla alergików
Seler: Może zawierać
Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Jaja: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Może zawierać
Orzeszki ziemne: Może zawierać
Sezam: Może zawierać
Soja: Może zawierać
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Przepisy
Staropolskie roladki z kurczaka
4 porcje, 45 min
Składniki:
- 4 x 120 g piersi z kurczaka,
- 2 łyżki musztardy delikatesowej Prymat,
- 3 łyżki Przyprawy do kurczaka po staropolsku Prymat,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 4 plastry chudego boczku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cebula,
- 1 opakowanie świeżego młodego szpinaku,
- 4 łyżki startego sera oscypek,
- 1/4 łyżeczki Chili pieprzu cayenne Prymat,
- 100 ml Rosołu z kury Kucharek,
- 1 łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka lekko rozbić, natrzeć musztardą i oprószyć przyprawą do kurczaka. Szpinak umyć i sparzyć. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plastry, a boczek w paseczki. Na oleju podsmażyć boczek, czosnek, cebulę i szpinak, doprawić do smaku chili. Gdy podsmażone składniki ostygną, wymieszać je z oscypkiem. Na piersiach kurczaka ułożyć farsz serowo-szpinakowy, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Mięso oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Roladki przełoży do naczynia żaroodpornego, zalać rosołem, przykryć i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Podawać z bukietem kolorowych sałat.
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 25
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Rozmiar opakowania
25
Jednostka (tekst opisowy)
g
Adres producenta
Prymat Sp. z o.o.
ul. Chlebowa 14
44-337 Jastrzębie-Zdrój
Polska
Tel.: +48/32/47 33 833
www.prymatgroup.pl
Adres zwrotny
Prymat Sp. z o.o.
ul. Chlebowa 14
44-337 Jastrzębie-Zdrój
Polska
Tel.: +48/32/47 33 833
www.prymatgroup.pl