Kategorie
Artykuły spożywcze, Sosy i przyprawy, Inne sosy i przyprawy
Składniki
sól, GORCZYCA biała, papryka słodka, czosnek, papryka ostra, kminek, pieprz czarny, majeranek, tymianek
Tekst dotyczący alergenów
Produkt może zawierać: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, JAJA, MLEKO (łącznie z LAKTOZĄ), SOJĘ, SELER, ORZESZKI ZIEMNE i SEZAM.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna : 1102 kJ/264 kcal
Tłuszcz : 8,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,9 g
Węglowodany : 28 g
w tym cukry : 5,6 g
Białko : 11 g
Sól : 37,0 g
Cechy
bez dodatku glutaminianu sodu
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Mieszanka przyprawowa do pieczeni i mięs duszonych - kompozycja suszonych przypraw i ziół.
Opis produktu
Warto wiedzieć
Przyprawa do pieczeni jest polecana do mięsa wieprzowego, wołowego i cielęcego. Można wetrzeć ją w surowe mięso lub na jej bazie przygotować marynatę. Pieczeń najlepiej piec w temperaturze 150-180°C, a w międzyczasie warto ją kilka razy obrócić.
Nasza przyprawa jest bez dodatku: glutaminianu sodu, substancji konserwujących, barwników.
Zalecenia dla alergików
Seler: Może zawierać
Zboża zawierające gluten: Może zawierać
Jaja: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Zawiera
Orzeszki ziemne: Może zawierać
Sezam: Może zawierać
Soja: Może zawierać
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Przepisy
Pieczona szynka wieprzowa
6-8 porcji, 140 min
Składniki:
- 1 mała szynka wieprzowa bez skóry i kości (ok. 1,5 kg),
- 1 cytryna,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki miodu,
- 1 opakowanie Przyprawy do pieczeni Prymat,
- 4 ząbki czosnku,
Purée ziemniaczane:
- 1 kg dużych ziemniaków,
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 1/2 szklanki śmietany 32%,
- 4 łyżki masła,
- szczypta Gałki muszkatołowej Prymat,
- do smaku: Sól morska, Pieprz biały mielony Prymat.
Sposób przygotowania:
Czosnek rozgnieść i połączyć z oliwą, miodem i przyprawą do pieczeni. Szynkę umyć, osuszyć i natrzeć przygotowaną marynatą. Obłożyć plastrami cytryny, dokładnie zawinąć w folię aluminiową i piec przez ok. 2 godz. w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać, gdy będą jeszcze ciepłe i przecisnąć przez praskę. W garnku podgrzać mleko ze śmietaną i doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Dodać ziemniaki, masło i energicznie wymieszać. Upieczone mięso odwinąć z folii, pokroić w plastry, przełożyć na talerze i polać powstałym podczas pieczenia sosem. Szynkę podawać z purée ziemniaczanym.
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 20
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Rozmiar opakowania
20
Jednostka (tekst opisowy)
g
Adres producenta
Prymat Sp. z o.o.
ul. Chlebowa 14
44-337 Jastrzębie-Zdrój
Polska
Tel.: +48/32/47 33 833
www.prymatgroup.pl
Adres zwrotny
Prymat Sp. z o.o.
ul. Chlebowa 14
44-337 Jastrzębie-Zdrój
Polska
Tel.: +48/32/47 33 833
www.prymatgroup.pl