Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Przepis na domowe brownie, cukierniczy hit ostatnich lat

« powrót na listę przepisów

Nie da się ukryć, że brownie, czyli słynne amerykańskie ciasto czekoladowe, które w Stanach Zjednoczonych znane jest już od początków XX wieku, w ostatnich latach podbiło podniebienia łasuchów w naszym kraju. Trudno znaleźć cukiernię czy kawiarnię, gdzie ten przepyszny wypiek, przyciągający wyśmienitym smakiem czekolady, nie byłby dostępny. Niewątpliwy cukierniczy hit, jakim bez wahania można nazwać brownie, nie powinien sprawić problemów, jeśli spróbujemy przygotować go samodzielnie w domu, zachwycając miłośników słodyczy w każdym wieku.

 

Składniki na smakowite domowe brownie

 

Przygotowanie pysznego brownie nie wymaga wykorzystania skomplikowanych, trudno dostępnych składników. Potrzebne są:

 

  •      200 g masła (np. Łaciatego),
  •      250 g cukru,
  •      130 g mąki,
  •      3 jajka (w temperaturze pokojowej),
  •      200 g gorzkiej czekolady (ok. 70%, np. Wawel),
  •      szczypta soli.

 

Dodatkowo możesz przygotować również około 50 gramów gorzkiej czekolady, aby na końcu udekorować nią gotowe ciasto.

 

Pieczenie brownie krok po kroku

 

Przyrządzanie brownie rozpocznij od pokrojenia kostki masła na mniejsze kawałki, roztopienia go w rondelku na małym ogniu oraz połamania gorzkiej czekolady i dodania do masła, cały czas mieszając. Gotową masę odstaw na bok i weź inne naczynie, najlepiej miskę. Wbij do niej jajka, cukier, a następnie dokładnie wymieszaj je ze sobą (możesz użyć trzepaczki kuchennej albo miksera). W kolejnym kroku dodaj do miski przygotowaną czekoladę z masłem i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu gładkiej masy wrzuć do naczynia mąkę wraz z solą, raz jeszcze dokładnie wymieszaj.

 

Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni, wyłóż foremkę papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i wygładź jego powierzchnię. Jeśli chcesz udekorować swoje brownie kawałkami czekolady, połam ją i ułóż na wyrównanej masie. Piecz przez mniej więcej 25-30 minut, zależnie od wielkości foremki. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.

 

Pomysły na podanie czekoladowego brownie

 

Chcąc urozmaicić smak domowego brownie, poza kawałkami czekolady na wierzchu możesz też podać je choćby z dodatkiem orzechów albo posypane cukrem pudrem. Niezależnie jednak od tego, na co się zdecydujesz, z pewnością Twoje ciasto podbije niejedno podniebienie. Nasz sklep Emiś to zaś idealne miejsce, by zaopatrzyć się we wszystkie składniki niezbędne do przyrządzenia pysznego czekoladowego ciasta.