Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Przepis na prostą, a zarazem sycącą zapiekankę ziemniaczaną

« powrót na listę przepisów

Wielu z nas, gdy chce przygotować danie zachwycające wspaniałym smakiem i przyciągającym zapachem, lubi sięgać po wyszukane przepisy pełne nietypowych składników. W rzeczywistości jednak nie trzeba przyglądać się sklepowym półkom w poszukiwaniu trudno dostępnych produktów czy egzotycznych przypraw, by przyrządzić coś smakowitego. Dowodem na to jest prosta zapiekanka ziemniaczana, do której potrzebne są wyłącznie doskonale znane każdemu składniki – ich połączenie potrafi podbić nawet wybredne podniebienia, a zarazem skutecznie wygrać walkę z głodem.

 

Składniki zapiekanki ziemniaczanej

 

Nietrudno domyślić się, że podstawą zapiekanki będą ziemniaki – poza nimi potrzebnych jest też kilka innych produktów, które bez trudu znajdziesz w naszym sklepie spożywczym online:

 

  •      1,5 kg ziemniaków,
  •      300 g boczku wędzonego lub kiełbasy (np. Suchej Krakowskiej),
  •      2 średnie cebule,
  •      2-3 jajka,
  •      200 g tartego żółtego sera,
  •      1 szklanka (ok. 250 ml) śmietanki 30%,
  •      1 łyżeczka soli,
  •      1 łyżeczka słodkiej papryki,
  •      1 łyżeczka oregano,
  •      szczypta pieprzu (np. Kamis),
  •      olej lub masło.

 

Przygotowywanie ziemniaczanej zapiekanki

 

Pierwszy krok to oczywiście przygotowanie ziemniaków – umyj je, obierz, umieść w garnku z osoloną wodą i zagotuj. Przetrzymaj w gotującej się wodzie przez 15 minut (jeśli bulwy są duże, możesz wydłużyć ten czas o ok. 5 minut), a następnie odlej i odstaw ziemniaki do wystudzenia. W tym czasie pokrój cebulę oraz boczek w drobną kostkę. Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, umieść mięso i smaż na średnim ogniu, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Dodaj cebulę (w razie potrzeby wraz z 1-2 dodatkowymi łyżkami oleju), podsmażaj do zeszklenia, aż w końcu wyłącz palnik.

 

Przygotuj naczynie żaroodporne – wysmaruj dno niewielką ilością oleju lub masła, pokrój wystudzone ziemniaki w dość grube plastry i ułóż dwie warstwy. Następnie nałóż część cebulowo-mięsnego farszu, przykrywając go startym serem. Kolejnym krokiem jest przygotowanie małej miski – wbij do niej jajka, wlej śmietanę oraz dodaj przyprawy. Dokładnie roztrzep całość, zalej mieszanką całą zapiekankę, a na wierzch nałóż resztę cebuli z boczkiem. Jeśli zostało Ci więcej ziemniaków, je również możesz pokroić w plastry i położyć na potrawie przed wlaniem śmietany wymieszanej z jajkami do naczynia. Tak przyrządzoną zapiekankę umieść w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i piecz przez 40 minut.