Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Przepis na mega przepyszną przekąskę idealną na imprezę „Paluchy Cygana”

« powrót na listę przepisów

Przepis na przekąskę –„Paluchy Cygana”

Składniki:

1 szt (375g) - ciasto francuskie

2 szt (100g) - boczek surowy wędzony (plastry)

1 jajko

Oregano lub zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Rozwijamy ciasto francuskie z rulonu na blat (wskazówka: warto wcześniej wyjąć ciasto z  lodówki w celu uniknięcia pęknięć) i układamy na nim plastry boczku.

Następnie kroimy ciasto z boczkiem w długie paski (wskazówka: dobrze sprawdza się do tego kółko do krojenia pizzy).

Dalej, łapiemy pasek za oba końce i skręcamy delikatnie do uzyskania spirali. Czynność powtarzamy ze wszystkimi paskami i układamy je na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Kolejno rozbijamy jajko w kubeczku i smarujemy nasze „Paluchy Cygana” po wierzchu.

 

Na koniec posypujemy oregano lub ziołami prowansalskimi i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (może być włączony termoobieg) na 15min.

Naszą przekąskę możemy serwować na ciepło jak i na zimno. Super sprawdza się z sosem czosnkowym.

Smacznego!