Przepis na przekąskę –„Paluchy Cygana”
Składniki:
1 szt (375g) - ciasto francuskie
2 szt (100g) - boczek surowy wędzony (plastry)
1 jajko
Oregano lub zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Rozwijamy ciasto francuskie z rulonu na blat (wskazówka: warto wcześniej wyjąć ciasto z lodówki w celu uniknięcia pęknięć) i układamy na nim plastry boczku.
Następnie kroimy ciasto z boczkiem w długie paski (wskazówka: dobrze sprawdza się do tego kółko do krojenia pizzy).
Dalej, łapiemy pasek za oba końce i skręcamy delikatnie do uzyskania spirali. Czynność powtarzamy ze wszystkimi paskami i układamy je na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Kolejno rozbijamy jajko w kubeczku i smarujemy nasze „Paluchy Cygana” po wierzchu.
Na koniec posypujemy oregano lub ziołami prowansalskimi i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (może być włączony termoobieg) na 15min.
Naszą przekąskę możemy serwować na ciepło jak i na zimno. Super sprawdza się z sosem czosnkowym.
Smacznego!