Wielkanocne wypieki to już tradycja – każda pani domu doskonale wie, jak zadowolić podniebienia domowników oraz gości w tym wyjątkowym, świątecznym czasie. Na sowicie nakrytym stole nie może oczywiście zabraknąć wielkanocnego mazurka będącego absolutnym klasykiem wśród ciast. Niski, kruchy placek z nadzieniem kajmakowym na wierzchu ozdobiony dekoracją z migdałów, orzechów czy suszonych owoców wyróżnia się słodkim smakiem, który niewątpliwie zachwyci każdego łakomczucha.
Jak przygotować wielkanocny przysmak, czyli przepis na wyśmienitego mazurka
Nawet jeśli nie jesteś mistrzynią wypieków, a smak mazurka znasz tylko dzięki świętom spędzonym u babci lub w rodzinnym domu – koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis!
Do ciasta będziesz potrzebować:
● 250-300 g mąki pszennej (np. Szymanowskiej),
● ok. 180 g masła,
● 100 g cukru pudru,
● 2 żółtka.
Do przygotowania słodkiej masy niezbędna zaś będzie puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 500 g) albo:
· 150 g masła (np. Lurpak),
· puszka masy kajmakowej.
Aby uzyskać delikatne, kruche ciasto najpierw połącz masło z cukrem pudrem i żółtkami, dokładnie ucierając składniki. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę, wymieszaj, zagnieć. Gotowe ciasto uformuj w kulkę, po czym owiń je folią i wstaw do lodówki na około godzinę.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni, a prostokątną bądź kwadratową foremkę nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki, solidnie je rozwałkuj i ułóż na blaszce. Możesz zostawić niewielki kawałek na otoczenie brzegów, dzięki czemu wypiek nabierze ładnego kształtu. Nakłuj ciasto widelcem i piecz przez 15-20 minut do zarumienienia.
Słodka masa kajmakowa – rewelacyjny krem, który rozpieści Twoje kubki smakowe
Jeśli kruche ciasto jest już gotowe, możesz zabrać się za przyrządzenie masy. Przygotuj puszkę słodzonego mleka skondensowanego, a także masło lub gotową masę kajmakową. Masz do wyboru dwie opcje:
1. Słodzone mleko skondensowane włóż do garnka z wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
2. Ubij 150 g masła na lekki, puszysty krem, po czym powoli dodawaj do niego gotową masę kajmakową, cały czas mieszając.
Niezależnie od tego, jaką metodę wybierzesz – wystudzone ciasto posmaruj masą oraz udekoruj migdałami według własnego uznania. Dobrze jest dodać aromatyczną skórkę pomarańczy, kolorowe, czekoladowe groszki albo wiórki kokosowe.
Mazurek – pyszny deser po wielkanocnym śniadaniu
Wielkanocny mazurek na kruchym cieście jest świetnym dopełnieniem rodzinnego śniadania. Możesz go podać do kawy, herbaty, ale też jako słodką przekąskę między posiłkami. Gorąco zachęcamy do tego, aby zaprosić do wspólnego pieczenia również najmłodszych domowników, którzy z miłą chęcią pomogą udekorować mazurka.
Jeśli nie masz czasu na przedświąteczny wypad do sklepu, zachęcamy do skorzystania z opcji zakupów spożywczych przez internet z dostawą prosto pod Twoje drzwi! Zapraszamy do Delikatesów Emiś!