Wiele osób zapytanych o dania kuchni cypryjskiej mogłoby mieć problem ze wskazaniem choć jednego przykładu. Jeśli jednak zapytalibyśmy o halloumi, niejeden smakosz natychmiast wiedziałby, o czym mowa. Nie da się bowiem zaprzeczyć, że ten charakterystyczny, biały ser rodem z Cypru szturmem wdarł się do kuchni w całej Europie, w tym w Polsce. Bardzo popularnym sposobem jego wykorzystania jest zaś przyrządzenie wyśmienitej, orzeźwiającej sałatki z grillowanym halloumi, której smak zapamięta każdy, kto jej spróbuje.
Ser i warzywa – podstawa wybornej sałatki z halloumi
Halloumi to ser o bardzo charakterystycznym smaku, przywodzącym na myśl mleko, z którego oczywiście jest wytwarzany (zwykle z owczego, czasem z dodatkiem koziego lub krowiego). Jest lekko miętowy, dość słony, ale też stosunkowo delikatny – przygotowując sałatkę, warto więc uwzględnić w niej wyraziste składniki, które go przełamią. W naszym przepisie proponujemy:
- 125 g sera halloumi,
- 100 g roszponki albo sałaty rzymskiej,
- 1 średni ogórek gruntowy,
- połowa małej czerwonej cebuli,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- garść orzechów włoskich (np. Bakalland),
- 3 łyżki oliwy z oliwek (np. Monini),
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania sałatki z grillowanym serem halloumi
Choć sałatka z grillowanym halloumi dla niektórych osób może brzmieć dość egzotycznie, to jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Przede wszystkim trzeba zająć się warzywami – najpierw pokrój ogórka na grube plastry, pomidorki na połówki, a cebulę w piórka. Następnie w grube plasterki trzeba pokroić halloumi, które w kolejnym kroku należy lekko polać oliwą z obu stron. Tak przygotowany ser ułóż na rozgrzanej patelni grillowej albo na tacce do grillowania i grilluj przez kilka minut, do momentu, aż puści wodę i się zarumieni – wtedy odwróć go na drugą stronę i ponownie zaczekaj na zrumienienie.
Teraz wystarczy połączyć wszystkie składniki. W misce albo na głębokim talerzu rozłóż roszponkę/sałatę oraz pokrojone warzywa, a następnie ułóż na nich plastry grillowanego halloumi. Posyp na powierzchni orzechami, a w osobnej miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Tak przyrządzonym dipem polej gotową sałatkę, którą możesz dodatkowo podać na przykład z grzankami.