Kategorie
Artykuły spożywcze, Mieszanki, galaretka i mąka, InneTekst oznakowania alergenów
Może zawierać śladowe ilości ORZESZKÓW ARACHIDOWYCH i INNYCH ORZECHÓW, GLUTENU, SEZAMU, SOI, MLEKA i GORCZYCY.w 100 g produktu
Wartość energetyczna : 1474 kJ / 348 kcal
Tłuszcz : 2,9 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,6 g
Węglowodany : 68,4 g
w tym cukry : 0,1 g
Błonnik : 3,2 g
Białko : 10,5 g
Sól : 0,013 g
Witaminy::
Tiamina (wit. B1) : 0,73 mg (66%)*
Ryboflawina (wit. B2) : 0,38 mg (27%)*
Witamina B6 : 0,75 mg (53%)*
Kwas foliowy : 30 µg (15%)*
Składniki mineralne::
Fosfor : 240 mg (34%)*
Żelazo : 4,8 mg (34%)*
Magnez : 100 mg (27%)*
Cynk : 3,4 mg (34%)*
Miedź : 0,78 mg (78%)*
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Kasza jaglanaOpis produktu
Kaszę jaglaną uzyskuje się przez obłuszczenie ziaren prosa - najstarszego, uprawianego od ok. 4000 lat gatunku zboża. Kasza jaglana należy do kasz o niskim stopniu przetworzenia, co pozwoliło na zachowanie najlepszych cech ziaren.
Kaszę jaglaną można podawać do mięsnych i bezmięsnych dań obiadowych zastępując nią ziemniaki lub ryż. Kasza jaglana doskonale komponuje się z jabłkami, śliwkami lub bakaliami w formie słodkich zapiekanek. Doskonale smakuje również okraszona podsmażoną cebulką z boczkiem, doprawiona bryndzą lub ostrym serem.Pozostałe informacje
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
*) % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłejZalecenia dla alergików
Gluten: Może zawierać
Mleko: Może zawierać
Gorczyca: Może zawierać
Orzechy: Może zawierać
Orzeszki ziemne: Może zawierać
Nasiona sezamu: Może zawierać
Soja / nasiona soi: Może zawierać
Przygotowanie i stosowanie
Sposób przygotowania: 1 szklankę kaszy wysyp na sitko i opłucz zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem, co umożliwi usunięcie często występującej lekkiej goryczki. Opłukaną kaszę wrzuć do 2 szklanek wrzącej wody, dodaj sól i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie cała wodę (ok. 20 min). Zestaw z ognia, spróbuj czy nie jest zbyt twarda, jeżeli tak, szczelnie przykryj i wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut.Przechowywanie
Przechowywać w suchym miejscu.Przepisy
Kuchnia Sante
Zapiekanka z kaszy jaglanej z serem
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Sante, 25 dag białego sera, 1 żółtko, cukier, kwaśna śmietana lub jogurt, masło.
Sposób przygotowania:
Naczynie do zapiekanek wysmaruj masłem i ułóż w nim kolejno: warstwę kaszy, warstwę sera utartego z żółtkiem i cukrem i warstwę kaszy. Na wierzch wyłóż trochę wiórków masła i zapiekaj ok. 1 godziny. Podawaj polane kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem.
Więcej przepisów znajdziesz na www.sante.plWymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 350
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Rozmiar opakowania
350Jednostka (tekst opisowy)
gŚrednia miara
Średnia miara (e)Adres producenta
SANTE A. Kowalski Sp.j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
PolskaAdres zwrotny
SANTE A. Kowalski Sp.j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Polska
Uwagi o produktach "SANTE" prosimy kierować do Serwisu Konsumenta
serwis@sante.pl