Kategorie
Artykuły spożywcze, Mieszanki, galaretka i mąka, Inne
w 100 g produktu
Wartość energetyczna : 1924 kJ/ 467 kcal
Tłuszcz w tym: 34 g
kwasy tłuszczowe nasycone : 2,8 g
kwasy tł. jednonienasycone : 1,8 g
kwasy tł. wielonienasycone : 28 g
Węglowodany : <0,5 g
w tym cukry : 0 g
Błonnik : 34 g
Białko : 23 g
Sól : 0,04 g
Składniki mineralne::
Fosfor : 860 mg (123%)*
Żelazo: 9,6 mg (69%)*
Wapń: 624 mg (78%)*
Potas: 407 mg (20%)*
Magnez: 335 mg (89%)*
* % Referencyjnej Wartości Spożycia dla osób dorosłych.:
100 g nasion szałwii hiszpańskiej zawiera: 22 g kwasu alfa-linolenowego ALA (Omega 3); 6,2 g Linolowego (Omega 6):
Cechy
wysoka zawartość Omega-3
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Chia Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)
Opis produktu
Chia (szałwia hiszpańska) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej ceniona przez Inków i Azteków. Nazywana przez Indian „pokarmem dla biegaczy" lub „cudownym ziarnem".
Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości:
- nie zawiera cukrów;
- bardzo niska zawartość soli;
- naturalne źródło białka;
- wysoka zawartość błonnika;
- wysoka zawartość: wapnia, magnezu, żelaza i fosforu;
- wysoka zawartość: kwasów tłuszczowych Omega-3.
Zawarty w nasionach chia kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.**
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.**
** Już 15 g nasion chia spożywanych regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pomoże osiągnąć powyższy efekt zdrowotny.
Nasiona chia są podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajdują zastosowanie jako:
- dodatek do wypieków (pieczywa i ciast);
- dodatek do dań (zup, gulaszu/bigosu, potraw na bazie warzyw);
- dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych (owsianki, musli);
- dodatek do produktów mlecznych (jogurtu, kefiru);
- dodatek do koktajli owocowych (na bazie mleka lub napojów roślinnych).
Żywność funkcjonalna - Na zdrowie!
Żywność funkcjonalna - to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.
Przygotowanie i stosowanie
Sposób użycia:
Nasiona chia mają szerokie zastosowanie. Można je spożywać bezpośrednio w całości, zmielone na proszek lub w formie puddingu: namaczając w wodzie, mleku, napojach roślinnych w proporcji: łyżeczka nasion - 4-6 łyżeczek płynu.
Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15 g (3 łyżeczki) dziennie.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy
Odżywczy owocowy koktajl z chia
Składniki:
2 łyżeczki nasion chia, szklanka mleka bądź napoju roślinnego, banan, awokado, łyżka miodu lub ksylitolu Sante.
Sposób przygotowania:
Chia zalać letnim mlekiem. Odstawić na kilka minut, aż nasiona napęcznieją. Zmiksować z rozdrobnionymi owocami i miodem. Spożyć po przygotowaniu.
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy: 250
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna): Gramów
Rozmiar opakowania
250
Jednostka (tekst opisowy)
g
Średnia miara
Średnia miara (e)
Adres producenta
SANTE A. Kowalski sp. j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Adres zwrotny
SANTE A. Kowalski sp. j.
ul. Jagiellońska 55A
03-301 Warszawa
Uwagi o produktach Sante prosimy kierować do Serwisu Konsumenta:
serwis@sante.pl
Więcej informacji znajdziesz na:
www.sante.pl