Wraz z przełomem kwietnia i maja rozpoczyna się sezon na szparagi, które należą do zdecydowanie najzdrowszych warzyw, mimo że dostępnych jedynie przez kilkanaście tygodni. Od uzupełniania witamin, przez obniżanie ciśnienia, po wspieranie odchudzania – jedzenie szparagów wiąże się z różnorodnymi korzyściami dla zdrowia, ale przede wszystkim dostarcza znakomitych wrażeń smakowych. Warto więc wykorzystać je i przyrządzić wyśmienite danie będące aromatyczną, wegetariańską propozycją na lato – risotto z zielonymi szparagami.
Risotto ze szparagami i białym winem
Choć nazwa potrawy może brzmieć dość ekskluzywnie, to do przygotowania risotto ze szparagami potrzebne są łatwo dostępne, a jednocześnie bardzo smaczne, zdrowe składniki. Należą do nich:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 200 g ryżu, najlepiej arborio lub innego przeznaczonego do risotto (np. Uncle Ben’s),
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml białego, wytrawnego wina,
- 1 l bulionu warzywnego (np. Winiary),
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Szparagowe risotto – sposób przygotowania
Przyrządzanie risotto zacznij od pokrojenia cebuli i czosnku w niewielką kostkę, a następnie podsmażenia ich na oliwie do momentu, aż ta pierwsza się zeszkli. W międzyczasie należy przygotować bulion, najlepiej tak, aby nie zdążył zbyt mocno wystygnąć do chwili jego dodania do potrawy. Do cebuli oraz czosnku na patelni wsyp ryż, smaż przez około 2-3 minuty, a następnie wlej białe wino i mieszając całość, zaczekaj, aż odparuje. Kolejny krok to wykorzystanie bulionu – dolewaj 2-3 łyżki do potrawy, powtarzając czynność za każdym razem, gdy wywar zostanie wchłonięty. Kiedy ryż nieco zmięknie, dodaj sól oraz pieprz do smaku, wymieszaj i odstaw na kilka minut pod pokrywkę.
Smażenie szparagów na patelni
Przyszła pora na główny element dania – szparagi. Obmyj warzywa, odłam zdrewniałe końcówki (same pękną we właściwym miejscu), pokrój wzdłuż lub poprzecznie na małe kawałki i podsmażaj na rozgrzanej oliwie przez kilka minut do chwili, gdy staną się wystarczająco miękkie. Kiedy szparagi będą gotowe, dodaj je do przygotowanego wcześniej risotto i delikatnie przemieszaj. Aromatyczne danie, które zachwyci każdego amatora sezonowych, bezmięsnych potraw, jest gotowe, zaś w delikatesach internetowych Emiś znajdziesz mnóstwo produktów z dostawą do domu idealnych do przyrządzenia tego oraz wielu innych wybornych dań. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem i aktualnymi promocjami!