Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Smaczna i zdrowa zupa brokułowa

« powrót na listę przepisów

Wśród warzyw, które na stałe powinny zagościć w jadłospisie każdego z nas, szczególne miejsce zajmują brokuły. Należą one do najzdrowszych produktów spożywczych o znakomitym wpływie na organizm – wspierają krążenie, chronią przed dolegliwościami w obrębie stawów, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i nie tylko. Co więcej, te zielone warzywa mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu świetnie nadają się dla cukrzyków, a ponadto zawierają niewiele kalorii. Najważniejsze jednak, że są po prostu bardzo smaczne, mimo że wiele dzieci wzdryga się na samą myśl o jedzeniu brokułów. Doskonałym sposobem na przekonanie ich – a także dorosłych – będzie pyszna zupa brokułowa.

Składniki na zupę z brokułów

Aby przygotować smaczną, zdrową zupę brokułową, niezbędne będzie przyrządzenie tradycyjnego bulionu, który okaże się dla niej bazą. Składniki to zatem:

●     porcja rosołowa – ok. 1 kg,   

●     pietruszka (1 korzeń),           

●     3 marchewki, 

●     1 mała cebula,           

●     1 mały seler,  

●     1 brokuł,         

●     3 ziemniaki,   

●     200 ml śmietany 18% (np.Mlekovita),         

●     4 ziarna ziela angielskiego  

●     2 liście laurowe,        

●     2-2,5 l wody,

●     odrobina oleju do podsmażenia cebuli,       

●     sól i pieprz ziarnisty.

Przygotowywanie wywaru oraz zupy brokułowej

Przyrządzanie zupy brokułowej trzeba zacząć od przygotowania wywaru. Najpierw jednak umyj wszystkie składniki, a cebulę przekrój na pół i delikatnie podsmaż na patelni. Następnie obierz warzywa (poza brokułem, a także ziemniakami), umieść je razem z mięsem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz łyżeczką soli i pieprzu w dużym garnku, zalej wodą i zagotuj pod przykrywką. Kiedy wywar będzie się już gotował, zmniejsz ogień palnika i gotuj całość przez około godzinę.

Po upływie tego czasu zdejmij garnek z palnika i wyjmij z niego użyte składniki – w tym przepisie nie będą już potrzebne, poza marchewką, którą pokrój na plasterki. Przyszła pora na pozostałe warzywa, niewykorzystane do przyrządzenia wywaru. Obierz ziemniaki i pokrój je w średniej wielkości kostkę; oddziel też różyczki brokułu. Ustaw garnek z powrotem na ogniu i dodaj do niego ziemniaki oraz brokuły; gotuj około 15-20 minut, a po tym czasie wrzuć jeszcze plasterki marchewki. Następnie odlej odrobinę (np. objętość chochli) wrzącego wywaru do osobnego naczynia i ciągle mieszając, powoli dodawaj do niej śmietanę – zapobiegnie to jej ścięciu się podczas zabielania. Na końcu wlej mieszankę do garnka, przemieszaj zupę, gotuj jeszcze krótką chwilę i wyłącz palnik. Gotowe danie możesz udekorować choćby posiekanym koperkiem.

Chcesz zrobić szybkie zakupy, aby przygotować zupę brokułową albo inny wyśmienity posiłek? Sprawdź ofertęinternetowego sklepu spożywczego Emiś!