Wśród warzyw, które na stałe powinny zagościć w jadłospisie każdego z nas, szczególne miejsce zajmują brokuły. Należą one do najzdrowszych produktów spożywczych o znakomitym wpływie na organizm – wspierają krążenie, chronią przed dolegliwościami w obrębie stawów, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i nie tylko. Co więcej, te zielone warzywa mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu świetnie nadają się dla cukrzyków, a ponadto zawierają niewiele kalorii. Najważniejsze jednak, że są po prostu bardzo smaczne, mimo że wiele dzieci wzdryga się na samą myśl o jedzeniu brokułów. Doskonałym sposobem na przekonanie ich – a także dorosłych – będzie pyszna zupa brokułowa.
Składniki na zupę z brokułów
Aby przygotować smaczną, zdrową zupę brokułową, niezbędne będzie przyrządzenie tradycyjnego bulionu, który okaże się dla niej bazą. Składniki to zatem:
● porcja rosołowa – ok. 1 kg,
● pietruszka (1 korzeń),
● 3 marchewki,
● 1 mała cebula,
● 1 mały seler,
● 1 brokuł,
● 3 ziemniaki,
● 200 ml śmietany 18% (np.Mlekovita),
● 4 ziarna ziela angielskiego
● 2 liście laurowe,
● 2-2,5 l wody,
● odrobina oleju do podsmażenia cebuli,
● sól i pieprz ziarnisty.
Przygotowywanie wywaru oraz zupy brokułowej
Przyrządzanie zupy brokułowej trzeba zacząć od przygotowania wywaru. Najpierw jednak umyj wszystkie składniki, a cebulę przekrój na pół i delikatnie podsmaż na patelni. Następnie obierz warzywa (poza brokułem, a także ziemniakami), umieść je razem z mięsem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz łyżeczką soli i pieprzu w dużym garnku, zalej wodą i zagotuj pod przykrywką. Kiedy wywar będzie się już gotował, zmniejsz ogień palnika i gotuj całość przez około godzinę.
Po upływie tego czasu zdejmij garnek z palnika i wyjmij z niego użyte składniki – w tym przepisie nie będą już potrzebne, poza marchewką, którą pokrój na plasterki. Przyszła pora na pozostałe warzywa, niewykorzystane do przyrządzenia wywaru. Obierz ziemniaki i pokrój je w średniej wielkości kostkę; oddziel też różyczki brokułu. Ustaw garnek z powrotem na ogniu i dodaj do niego ziemniaki oraz brokuły; gotuj około 15-20 minut, a po tym czasie wrzuć jeszcze plasterki marchewki. Następnie odlej odrobinę (np. objętość chochli) wrzącego wywaru do osobnego naczynia i ciągle mieszając, powoli dodawaj do niej śmietanę – zapobiegnie to jej ścięciu się podczas zabielania. Na końcu wlej mieszankę do garnka, przemieszaj zupę, gotuj jeszcze krótką chwilę i wyłącz palnik. Gotowe danie możesz udekorować choćby posiekanym koperkiem.
Chcesz zrobić szybkie zakupy, aby przygotować zupę brokułową albo inny wyśmienity posiłek? Sprawdź ofertęinternetowego sklepu spożywczego Emiś!