Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Smażony karp – najważniejsze danie na wigilijnym stole

« powrót na listę przepisów

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia – chociaż jest to przede wszystkim czas spędzany w towarzystwie najbliższych, pełen świętowania oraz dzielenia się prezentami, nie da się ukryć, że dla większości z nas jest to też okres intensywnego gotowania. Prawdziwym królem wigilijnego stołu w naszym kraju niezmiennie pozostaje zaś karp, nierzadko smażony. Każdy, kto organizuje Wigilię, powinien więc zadbać o to, by ta szczególna ryba została przygotowana w odpowiedni sposób. Pomoże w tym nasz dzisiejszy przepis.

Nieodłączna część wigilijnej wieczerzy: karp

Wielu osobom, zwłaszcza tym o mniejszym doświadczeniu kulinarnym, przyrządzenie wigilijnego karpia może wydawać się wymagającym zadaniem. W rzeczywistości jednak nie jest to takie trudne. Potrzebne składniki to:

  •      1,5 kg karpia,
  •      200 g mąki pszennej,
  •      200 g bułki tartej,
  •      2 jajka,
  •      sok z połowy cytryny,
  •      200 ml oleju rzepakowego (np. Beskidzkiego),
  •      masło klarowane (np. Mlekovita),
  •      sól i pieprz do smaku.

 

Świąteczne przygotowania – karp na Wigilię

Jeśli ryba została kupiona w całości, najpierw należy ją oczyścić poprzez usunięcie łusek, wypatroszenie i dokładne opłukanie pod bieżącą wodą. Następnie pokrój ją na dzwonka – chyba że właśnie w takiej postaci ją kupiłeś, wtedy oczywiście trzeba ominąć oczyszczanie. Kolejny krok to skropienie mięsa sokiem z cytryny, doprawienie solą i pieprzem oraz odstawienie na minimum 30 minut, aby karp wchłonął aromaty.

Następnie przygotuj 3 miski – z mąką, roztrzepanym jajkiem, a także bułką tartą. Każdy kawałek karpia obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce, a później rozgrzej olej z dodatkiem masła klarowanego na patelni. Smaż rybę na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż panierka stanie się złocistobrązowa, a mięso wewnątrz usmaży się. Gotowego karpia przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Tradycyjne podanie wigilijnego karpia

Smażona ryba zwykle kojarzy nam się z wakacyjnym obiadem, do którego podaje się choćby frytki i surówkę. W przypadku wigilijnego karpia zdecydowanie nie warto jednak stawiać na ekstrawagancję. Tradycyjne danie świąteczne możesz podać z klasycznymi ziemniakami oraz kapustą z grzybami lub grochem; smak potrawy wzbogaci też na przykład sos chrzanowy. Niezależnie od tego, na co się zdecydujesz, jesteśmy pewni, że karp będzie idealnie współtworzył bożonarodzeniowy nastrój, czego serdecznie życzymy.