Zbliżają się święta Bożego Narodzenia – chociaż jest to przede wszystkim czas spędzany w towarzystwie najbliższych, pełen świętowania oraz dzielenia się prezentami, nie da się ukryć, że dla większości z nas jest to też okres intensywnego gotowania. Prawdziwym królem wigilijnego stołu w naszym kraju niezmiennie pozostaje zaś karp, nierzadko smażony. Każdy, kto organizuje Wigilię, powinien więc zadbać o to, by ta szczególna ryba została przygotowana w odpowiedni sposób. Pomoże w tym nasz dzisiejszy przepis.
Nieodłączna część wigilijnej wieczerzy: karp
Wielu osobom, zwłaszcza tym o mniejszym doświadczeniu kulinarnym, przyrządzenie wigilijnego karpia może wydawać się wymagającym zadaniem. W rzeczywistości jednak nie jest to takie trudne. Potrzebne składniki to:
- 1,5 kg karpia,
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g bułki tartej,
- 2 jajka,
- sok z połowy cytryny,
- 200 ml oleju rzepakowego (np. Beskidzkiego),
- masło klarowane (np. Mlekovita),
- sól i pieprz do smaku.
Świąteczne przygotowania – karp na Wigilię
Jeśli ryba została kupiona w całości, najpierw należy ją oczyścić poprzez usunięcie łusek, wypatroszenie i dokładne opłukanie pod bieżącą wodą. Następnie pokrój ją na dzwonka – chyba że właśnie w takiej postaci ją kupiłeś, wtedy oczywiście trzeba ominąć oczyszczanie. Kolejny krok to skropienie mięsa sokiem z cytryny, doprawienie solą i pieprzem oraz odstawienie na minimum 30 minut, aby karp wchłonął aromaty.
Następnie przygotuj 3 miski – z mąką, roztrzepanym jajkiem, a także bułką tartą. Każdy kawałek karpia obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce, a później rozgrzej olej z dodatkiem masła klarowanego na patelni. Smaż rybę na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony, aż panierka stanie się złocistobrązowa, a mięso wewnątrz usmaży się. Gotowego karpia przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Tradycyjne podanie wigilijnego karpia
Smażona ryba zwykle kojarzy nam się z wakacyjnym obiadem, do którego podaje się choćby frytki i surówkę. W przypadku wigilijnego karpia zdecydowanie nie warto jednak stawiać na ekstrawagancję. Tradycyjne danie świąteczne możesz podać z klasycznymi ziemniakami oraz kapustą z grzybami lub grochem; smak potrawy wzbogaci też na przykład sos chrzanowy. Niezależnie od tego, na co się zdecydujesz, jesteśmy pewni, że karp będzie idealnie współtworzył bożonarodzeniowy nastrój, czego serdecznie życzymy.