Kiedy myślimy o spróbowaniu propozycji kuchni z Włoch albo innego kraju basenu Morza Śródziemnego, niejednokrotnie mamy ochotę odwiedzić jedną z restauracji serwujących dania z tego regionu Europy. Istnieje jednak wiele potraw o śródziemnomorskim charakterze, które bez trudu można przygotować samodzielnie, w domowym zaciszu. Do najprostszych, a zarazem najpyszniejszych z nich należy prosta, smaczna przekąska w postaci ciabatty z własnoręcznie robionym pesto oraz mozzarellą. To kapitalny pomysł na drugie śniadanie, przekąskę, a także poczęstunek na imprezę.
Ciabatta, czyli świetny pomysł na smakowity poczęstunek
Ciabatta jest w naszym kraju znana zaledwie od lat 90. – to popularne włoskie pieczywo w formie krótkich, wydłużonych, nieco spłaszczonych bochenków o charakterystycznym wnętrzu. Wielu z nas od czasu do czasu wykorzystuje je podobnie jak bułki, przygotowując z ich pomocą kanapki – właśnie w taki sposób użyjemy ich w naszym przepisie. Do przyrządzenia ciabatty z pesto potrzebujesz następujących składników:
- 4 ciabatty,
- 1 szklanka suszonych pomidorów,
- ok. 50 g orzechów nerkowca,
- 30 g parmezanu,
- 2 kulki mozzarelli (np. Galbani),
- ok. 50 g rukoli,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
Przygotowywanie domowego pesto z pomidorów i ciabatty z mozzarellą
Kluczowym składnikiem ciabatty będzie pesto, dlatego należy rozpocząć właśnie od jego przygotowania. Najpierw upraż delikatnie orzechy nerkowca na suchej patelni, a następnie umieść je w misce lub innym naczyniu wraz z pomidorami, parmezanem pokrojonym na małe kawałki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą soli i oliwą. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
Każdą ciabattę przekrój wzdłuż na pół i jedną, dolną połówkę posmaruj przygotowanym pesto. Następnie pokrój mozzarellę na grube plastry, ułóż je na masie z pomidorów, a w końcu posyp kanapkę rukolą. Zamknij kanapki drugimi połowami ciabatty i rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umieść bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie zapiekaj je przez około 5 minut, aż się przyrumienią.
Gotowe ciabatty możesz podawać choćby z ulubionym dressingiem (przyrządzonym np. z pomocą sosu bądź przyprawy Prymat). Doskonale sprawdzą się one jednak także bez żadnych dodatków, zachwycając każde podniebienie.