Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Śródziemnomorska przekąska na każdą okazję – ciabatta z pesto i mozzarellą

« powrót na listę przepisów

Kiedy myślimy o spróbowaniu propozycji kuchni z Włoch albo innego kraju basenu Morza Śródziemnego, niejednokrotnie mamy ochotę odwiedzić jedną z restauracji serwujących dania z tego regionu Europy. Istnieje jednak wiele potraw o śródziemnomorskim charakterze, które bez trudu można przygotować samodzielnie, w domowym zaciszu. Do najprostszych, a zarazem najpyszniejszych z nich należy prosta, smaczna przekąska w postaci ciabatty z własnoręcznie robionym pesto oraz mozzarellą. To kapitalny pomysł na drugie śniadanie, przekąskę, a także poczęstunek na imprezę.

 

Ciabatta, czyli świetny pomysł na smakowity poczęstunek

 

Ciabatta jest w naszym kraju znana zaledwie od lat 90. – to popularne włoskie pieczywo w formie krótkich, wydłużonych, nieco spłaszczonych bochenków o charakterystycznym wnętrzu. Wielu z nas od czasu do czasu wykorzystuje je podobnie jak bułki, przygotowując z ich pomocą kanapki – właśnie w taki sposób użyjemy ich w naszym przepisie. Do przyrządzenia ciabatty z pesto potrzebujesz następujących składników:

 

  •      4 ciabatty,
  •      1 szklanka suszonych pomidorów,
  •      ok. 50 g orzechów nerkowca,
  •      30 g parmezanu,
  •      2 kulki mozzarelli (np. Galbani),
  •      ok. 50 g rukoli,
  •      3 ząbki czosnku,
  •      2 łyżki oliwy z oliwek,
  •      szczypta soli.

 

Przygotowywanie domowego pesto z pomidorów i ciabatty z mozzarellą

 

Kluczowym składnikiem ciabatty będzie pesto, dlatego należy rozpocząć właśnie od jego przygotowania. Najpierw upraż delikatnie orzechy nerkowca na suchej patelni, a następnie umieść je w misce lub innym naczyniu wraz z pomidorami, parmezanem pokrojonym na małe kawałki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą soli i oliwą. Zmiksuj całość blenderem na gładką masę.

 

Każdą ciabattę przekrój wzdłuż na pół i jedną, dolną połówkę posmaruj przygotowanym pesto. Następnie pokrój mozzarellę na grube plastry, ułóż je na masie z pomidorów, a w końcu posyp kanapkę rukolą. Zamknij kanapki drugimi połowami ciabatty i rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umieść bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie zapiekaj je przez około 5 minut, aż się przyrumienią.

 

Gotowe ciabatty możesz podawać choćby z ulubionym dressingiem (przyrządzonym np. z pomocą sosu bądź przyprawy Prymat). Doskonale sprawdzą się one jednak także bez żadnych dodatków, zachwycając każde podniebienie.