Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Szczypta egzotyki w domu, czyli przepis na shoarmę z sosem czosnkowym

« powrót na listę przepisów

Planując zagraniczne wakacje, wielu z nas decyduje się na wyjazd do kraju, w którym będzie można poznać tamtejszą kulturę i tradycje, zwiedzić zabytki tak odmienne od tych doskonale już znanych, a także spróbować przysmaków lokalnej kuchni. Zachwycające aromaty unoszące się w restauracjach w krajach arabskich lub śródziemnomorskich natychmiast przyciągają, ale czy stają się one niedostępne po powrocie do Polski? Przepis na shoarmę z sosem czosnkowym, który przygotowaliśmy, udowadnia, że nie. Wręcz przeciwnie – to słynne danie kuchni Lewantu możesz bez trudu przyrządzić we własnym domu.

 

Klasyka arabskiej kuchni – aromatyczna shoarma

 

Shoarma, zwana również szawarmą, to potrawa charakterystyczna dla państw Bliskiego Wschodu, która rozpowszechniła się także w Europie oraz Ameryce Północnej. Jej przygotowanie jest bowiem bardzo proste. Potrzebne są:

 

  •      500 g piersi z kurczaka,
  •      2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  •      2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  •      1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  •      ½ łyżeczki pieprzu cayenne/chili,
  •      ½ łyżeczki zmielonej kolendry,
  •      ½ łyżeczki kurkumy,
  •      1 łyżeczka soli,
  •      olej lub oliwa.

 

Ponadto warto wzbogacić całe danie sosem czosnkowym oraz dodatkami:

 

  •      2 łyżki jogurtu naturalnego (np. z Piątnicy),
  •      2 łyżki majonezu,
  •      2 ząbki czosnku,
  •      szczypta soli i pieprzu,
  •      opcjonalnie: frytki lub tortilla.

 

Przygotowanie domowej shoarmy z sosem czosnkowym

 

Przyrządzanie shoarmy okazuje się bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka w małe, cienkie plasterki oraz przygotuj do niego marynatę – 4-5 łyżek oleju lub oliwy dokładnie wymieszaj z przyprawami, a następnie obtocz mięso w gotowej mieszance i odstaw do lodówki na około 30-40 minut. Po marynowaniu rozgrzej niewielką ilość tłuszczu na patelni – smaż kawałki kurczaka na średnim ogniu, aż wyraźnie zarumienią się z każdej strony. Przygotuj też sos czosnkowy do mięsa – wymieszaj jogurt naturalny z majonezem, dodaj czosnek i szczyptę soli oraz pieprzu do smaku. Oprócz sosu całość warto podawać również z ulubionymi warzywami (znakomicie sprawdzi się zwłaszcza sałata, cebula, ogórki lub pomidory), frytkami albo zawiniętą w tortillę.

 

Shoarma przygotowana z pomocą składników z Delikatesów Emiś pozwoli Ci wprowadzić do swojej kuchni zachwycające bliskowschodnie aromaty i niezapomniane wakacyjne smaki.