Planując zagraniczne wakacje, wielu z nas decyduje się na wyjazd do kraju, w którym będzie można poznać tamtejszą kulturę i tradycje, zwiedzić zabytki tak odmienne od tych doskonale już znanych, a także spróbować przysmaków lokalnej kuchni. Zachwycające aromaty unoszące się w restauracjach w krajach arabskich lub śródziemnomorskich natychmiast przyciągają, ale czy stają się one niedostępne po powrocie do Polski? Przepis na shoarmę z sosem czosnkowym, który przygotowaliśmy, udowadnia, że nie. Wręcz przeciwnie – to słynne danie kuchni Lewantu możesz bez trudu przyrządzić we własnym domu.
Klasyka arabskiej kuchni – aromatyczna shoarma
Shoarma, zwana również szawarmą, to potrawa charakterystyczna dla państw Bliskiego Wschodu, która rozpowszechniła się także w Europie oraz Ameryce Północnej. Jej przygotowanie jest bowiem bardzo proste. Potrzebne są:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne/chili,
- ½ łyżeczki zmielonej kolendry,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka soli,
- olej lub oliwa.
Ponadto warto wzbogacić całe danie sosem czosnkowym oraz dodatkami:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (np. z Piątnicy),
- 2 łyżki majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli i pieprzu,
- opcjonalnie: frytki lub tortilla.
Przygotowanie domowej shoarmy z sosem czosnkowym
Przyrządzanie shoarmy okazuje się bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka w małe, cienkie plasterki oraz przygotuj do niego marynatę – 4-5 łyżek oleju lub oliwy dokładnie wymieszaj z przyprawami, a następnie obtocz mięso w gotowej mieszance i odstaw do lodówki na około 30-40 minut. Po marynowaniu rozgrzej niewielką ilość tłuszczu na patelni – smaż kawałki kurczaka na średnim ogniu, aż wyraźnie zarumienią się z każdej strony. Przygotuj też sos czosnkowy do mięsa – wymieszaj jogurt naturalny z majonezem, dodaj czosnek i szczyptę soli oraz pieprzu do smaku. Oprócz sosu całość warto podawać również z ulubionymi warzywami (znakomicie sprawdzi się zwłaszcza sałata, cebula, ogórki lub pomidory), frytkami albo zawiniętą w tortillę.
Shoarma przygotowana z pomocą składników z Delikatesów Emiś pozwoli Ci wprowadzić do swojej kuchni zachwycające bliskowschodnie aromaty i niezapomniane wakacyjne smaki.