Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Tradycyjne spaghetti alla carbonara

« powrót na listę przepisów

Spaghetti jest jednym z tych włoskich dań, które wiele lat temu podbiły podniebienia smakoszy w każdym wieku na całym świecie. Bardzo często jednak, gdy myślimy o tej wyśmienitej potrawie, oczyma wyobraźni widzimy ją przede wszystkim w wariancie bolońskim, a więc z sosem pomidorowym oraz mięsem wołowym. Włoska kuchnia w tym zakresie ma jednak znacznie więcej do zaoferowania, o czym przekonał się każdy jej miłośnik, który choć raz spróbował spaghetti carbonara. Jest ono niezwykle proste w przygotowaniu, lecz zachwyca smakiem niemniej od swojego odpowiednika rodem z Bolonii.

Krótka lista składników na wyśmienitą carbonarę

Spaghetti carbonara wyróżnia się bardzo krótką listą składników, które jednak wspólnie tworzą coś naprawdę wyjątkowego. Potrzebne są:

 

  •      200 g makaronu spaghetti (np. Primo Gusto),
  •      100 g surowego boczku wędzonego,
  •      3 jajka,
  •      50 g sera pecorino romano lub parmezanu,
  •      ½ łyżeczki pieprzu (np. Prymat),
  •      sól.

Chociaż chcąc przyrządzić prawdziwie tradycyjną carbonarę, powinno się użyć szynki dojrzewającej guanciale, a nie boczku, to jednak jest ona stosunkowo trudno dostępna w naszym kraju. Na szczęście popularny boczek świetnie ją zastąpi.

Carbonara krok po kroku

Pierwszy krok to oczywiście ugotowanie makaronu w dużym garnku z osoloną wodą. Po jej zagotowaniu wrzuć spaghetti, wymieszaj, aby całkowicie zanurzyło się w wodzie i pamiętaj, by pod żadnym pozorem go nie przełamywać na mniejsze kawałki. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją, aby był al dente. Następnie pokrój boczek w cienkie plastry i podsmaż na suchej patelni na średnim ogniu, aż się zarumieni i stanie się chrupki. Nie musisz dodawać oleju ani masła – wystarczy tłuszcz, który wytopi się z mięsa. Ugotowany, odcedzony makaron umieść na patelni i wymieszaj, aby pokrył się tłuszczem. Pamiętaj, by nie wylewać całości wody po gotowaniu – zachowaj ok. 100 ml.

W międzyczasie weź miskę, wbij do niej jedno całe jajko, a także dwa same żółtka, po czym dokładnie wszystko roztrzep. Dodaj drobno starty ser pecorino romano lub parmezan (zostawiając przy tym jego dużą szczyptę na później), mielony pieprz oraz odrobinę soli. Całość wymieszaj do osiągnięcia gładkiej masy.

Wtedy zdejmij patelnię z mięsem i makaronem z ognia, dodaj na nią sos, jednocześnie mieszając szybko, by nie dopuścić do ścięcia jajek. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć, dodając odrobinę wody pozostawionej po gotowaniu makaronu. Gotowe spaghetti alla carbonara podawaj od razu po przyrządzeniu, posypane pozostałym serem, ewentualnie z dodatkiem szczypty pieprzu.