Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Wielkanocny żurek na świąteczny obiad

« powrót na listę przepisów

Niektóre wspaniałe smaki i zapachy natychmiast przywodzą nam na myśl wyjątkowe chwile spędzone w gronie rodziny podczas uroczystego, świątecznego obiadu lub kolacji. Bez wątpienia można do nich zaliczyć aromatyczny żurek, będący nieodłącznym elementem Wielkanocy w niejednym polskim domu. Wyrazisty smak tej wielkanocnej zupy zachwyca od bardzo dawna, a wiedza o tym, jak ją przygotowywać, bywa przekazywana z pokolenia na pokolenie. Warto więc znać przepis na pyszny żurek, zwłaszcza jeśli chcemy zachwycić naszych bliskich wyśmienitym, odświętnym obiadem.

 

Składniki na wielkanocny żurek

 

Podstawę żurku stanowi zakwas, a także liczne, aromatyczne przyprawy. Składniki na tę wielkanocną potrawę obejmują zatem:

 

  •      1 litr zakwasu na żurek,
  •      2 litry wody,
  •      3-4 ziemniaki,
  •      500 g wędzonego boczku,
  •      1 średnią cebulę,
  •      2 ząbki czosnku,
  •      2 liście laurowe (np. Prymat),
  •      5-6 ziaren ziela angielskiego,
  •      2 łyżeczki majeranku (np. Kotanyi),
  •      1 łyżkę masła,
  •      4 jajka ugotowane na twardo (np. Invest Michel),
  •      sól i pieprz.

 

Aromatyczny żurek – przygotowywanie krok po kroku

 

Podobnie jak przy każdej zupie, przy przygotowywaniu żurku należy zacząć od bazy. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj do niej wędzony boczek, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek (1 łyżeczkę). Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż mięso się ugotuje, a woda nabierze smaku. Następnie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do garnka z gotującym się wywarem. Cebulę również należy obrać, po czym pokroić w drobną kostkę, natomiast czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij te warzywa, a potem także dodaj je do zupy.

 

Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodaj do garnka zakwas, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Jeśli preferujesz intensywniejszy smak zupy, możesz wykorzystać nieco większą jego ilość. Następnie dopraw żurek solą, pieprzem, a także pozostałym majerankiem. Gotową, gorącą zupę podawaj w miseczkach bądź na głębokich talerzach – na powierzchni połóż jajko ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki, które nada daniu odświętnego wyglądu, a przy tym urozmaici je. Dodatkowo możesz wzbogacić smak całej potrawy dzięki kawałkowi świeżego chleba lub bagietki. W ten sposób wielkanocny obiad z pewnością będzie niezapomniany i zachwyci każde podniebienie.