Niektóre wspaniałe smaki i zapachy natychmiast przywodzą nam na myśl wyjątkowe chwile spędzone w gronie rodziny podczas uroczystego, świątecznego obiadu lub kolacji. Bez wątpienia można do nich zaliczyć aromatyczny żurek, będący nieodłącznym elementem Wielkanocy w niejednym polskim domu. Wyrazisty smak tej wielkanocnej zupy zachwyca od bardzo dawna, a wiedza o tym, jak ją przygotowywać, bywa przekazywana z pokolenia na pokolenie. Warto więc znać przepis na pyszny żurek, zwłaszcza jeśli chcemy zachwycić naszych bliskich wyśmienitym, odświętnym obiadem.
Składniki na wielkanocny żurek
Podstawę żurku stanowi zakwas, a także liczne, aromatyczne przyprawy. Składniki na tę wielkanocną potrawę obejmują zatem:
- 1 litr zakwasu na żurek,
- 2 litry wody,
- 3-4 ziemniaki,
- 500 g wędzonego boczku,
- 1 średnią cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe (np. Prymat),
- 5-6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki majeranku (np. Kotanyi),
- 1 łyżkę masła,
- 4 jajka ugotowane na twardo (np. Invest Michel),
- sól i pieprz.
Aromatyczny żurek – przygotowywanie krok po kroku
Podobnie jak przy każdej zupie, przy przygotowywaniu żurku należy zacząć od bazy. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj do niej wędzony boczek, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek (1 łyżeczkę). Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż mięso się ugotuje, a woda nabierze smaku. Następnie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do garnka z gotującym się wywarem. Cebulę również należy obrać, po czym pokroić w drobną kostkę, natomiast czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij te warzywa, a potem także dodaj je do zupy.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodaj do garnka zakwas, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Jeśli preferujesz intensywniejszy smak zupy, możesz wykorzystać nieco większą jego ilość. Następnie dopraw żurek solą, pieprzem, a także pozostałym majerankiem. Gotową, gorącą zupę podawaj w miseczkach bądź na głębokich talerzach – na powierzchni połóż jajko ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki, które nada daniu odświętnego wyglądu, a przy tym urozmaici je. Dodatkowo możesz wzbogacić smak całej potrawy dzięki kawałkowi świeżego chleba lub bagietki. W ten sposób wielkanocny obiad z pewnością będzie niezapomniany i zachwyci każde podniebienie.