Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Włoska lasagne w wersji tradycyjnej

« powrót na listę przepisów

Gdyby zapytać o najbardziej typowe potrawy dla kuchni włoskiej, większość z nas w pierwszym odruchu wymieniłaby pizzę oraz spaghetti w różnych wariantach. Wśród takich dań bez wątpienia znalazłaby się też lasagne, czyli pochodzący z Włoch rodzaj zapiekanki z makaronem, przygotowywanej najczęściej w odmianie napoli lub bolognese. To właśnie tej drugiej poświęciliśmy dzisiejszy przepis, który pozwoli na przyrządzenie włoskiego przysmaku w tradycyjnej postaci.

 

Składniki na lasagne bolognese

 

Do przygotowania klasycznej lasagne bolognese potrzebny jest oczywiście odpowiedni makaron oraz składniki na sos. Lista produktów niezbędnych do gotowania to zatem:

 

  •      12 płatów makaronu lasagne,
  •      500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  •      2 cebule,
  •      4 ząbki czosnku,
  •      ok. 300 g przecieru pomidorowego,
  •      1 łyżeczka: suszonego oregano, majeranku i bazylii,
  •      4 łyżki oleju (np. Beskidzkiego),
  •      ok. 300 g żółtego sera w kawałku,
  •      sól i pieprz.

 

Oprócz tego należy przygotować też składniki na sos beszamelowy, który trafi na wierzch lasagne:

 

  •      3 łyżki masła,
  •      3 łyżki mąki,
  •      500 ml mleka (np. Polmlek),
  •      płaska łyżeczka gałki muszkatołowej (np. Kamis).

 

Przygotowanie włoskiej lazanii

 

Elementem decydującym o smaku lasagne jest farsz, dlatego przygotowywanie dania należy zacząć właśnie od niego. Najpierw pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a następnie rozgrzej olej na patelni. Umieść na niej przygotowane warzywa, podsmaż do zeszklenia i dodaj mięso mielone przyprawione wcześniej oregano, majerankiem, bazylią oraz solą i pieprzem do smaku. Przemieszaj je dokładnie, tak aby nie miało grudek. Smaż do momentu, aż mięso nie będzie już surowe – wtedy dodaj przecier pomidorowy i ponownie dokładnie wymieszaj cały farsz. Podgrzewaj go jeszcze na mniejszym ogniu przez ok. 3-5 minut, po czym odstaw.

 

Pora na sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło, a następnie dosypuj do niego mąkę, jednocześnie stale mieszając, aby się nie przypaliła. W kolejnym kroku powoli dolewaj zimne mleko (nie przerywając mieszania), dopraw gałką muszkatołową i gotuj przez ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.

 

Pieczenie i podanie lasagne

 

Kiedy gotowe są już wszystkie elementy lazanii, pora na jej upieczenie. Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj jego dno cienką warstwą oleju lub masła, a następnie wyłóż pierwszą warstwę farszu. Ułóż na niej płaty makaronu i ponownie wylej sos z mięsem; w ten sposób stwórz 3 warstwy farszu z pokrywającym go makaronem – ten ostatni powinien zakończyć układanie. Wylej na wierzch lasagne beszamel oraz zetrzyj na niego żółty ser.

 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz lazanię przez około 40 minut. Najlepiej gotowe danie podawać po lekkim przestudzeniu – wówczas będzie ono bardziej zbite, co pozwoli uniknąć ewentualnego rozpadania się podczas krojenia. Choć jest to potrawa dość czasochłonna w przygotowaniu, jej smak zdecydowanie wynagradza poświęconą pracę, a w naszym sklepie natychmiast zaopatrzysz się we wszystkie potrzebne składniki.