Gdyby zapytać o najbardziej typowe potrawy dla kuchni włoskiej, większość z nas w pierwszym odruchu wymieniłaby pizzę oraz spaghetti w różnych wariantach. Wśród takich dań bez wątpienia znalazłaby się też lasagne, czyli pochodzący z Włoch rodzaj zapiekanki z makaronem, przygotowywanej najczęściej w odmianie napoli lub bolognese. To właśnie tej drugiej poświęciliśmy dzisiejszy przepis, który pozwoli na przyrządzenie włoskiego przysmaku w tradycyjnej postaci.
Składniki na lasagne bolognese
Do przygotowania klasycznej lasagne bolognese potrzebny jest oczywiście odpowiedni makaron oraz składniki na sos. Lista produktów niezbędnych do gotowania to zatem:
- 12 płatów makaronu lasagne,
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- ok. 300 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka: suszonego oregano, majeranku i bazylii,
- 4 łyżki oleju (np. Beskidzkiego),
- ok. 300 g żółtego sera w kawałku,
- sól i pieprz.
Oprócz tego należy przygotować też składniki na sos beszamelowy, który trafi na wierzch lasagne:
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 500 ml mleka (np. Polmlek),
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej (np. Kamis).
Przygotowanie włoskiej lazanii
Elementem decydującym o smaku lasagne jest farsz, dlatego przygotowywanie dania należy zacząć właśnie od niego. Najpierw pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a następnie rozgrzej olej na patelni. Umieść na niej przygotowane warzywa, podsmaż do zeszklenia i dodaj mięso mielone przyprawione wcześniej oregano, majerankiem, bazylią oraz solą i pieprzem do smaku. Przemieszaj je dokładnie, tak aby nie miało grudek. Smaż do momentu, aż mięso nie będzie już surowe – wtedy dodaj przecier pomidorowy i ponownie dokładnie wymieszaj cały farsz. Podgrzewaj go jeszcze na mniejszym ogniu przez ok. 3-5 minut, po czym odstaw.
Pora na sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło, a następnie dosypuj do niego mąkę, jednocześnie stale mieszając, aby się nie przypaliła. W kolejnym kroku powoli dolewaj zimne mleko (nie przerywając mieszania), dopraw gałką muszkatołową i gotuj przez ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Pieczenie i podanie lasagne
Kiedy gotowe są już wszystkie elementy lazanii, pora na jej upieczenie. Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj jego dno cienką warstwą oleju lub masła, a następnie wyłóż pierwszą warstwę farszu. Ułóż na niej płaty makaronu i ponownie wylej sos z mięsem; w ten sposób stwórz 3 warstwy farszu z pokrywającym go makaronem – ten ostatni powinien zakończyć układanie. Wylej na wierzch lasagne beszamel oraz zetrzyj na niego żółty ser.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz lazanię przez około 40 minut. Najlepiej gotowe danie podawać po lekkim przestudzeniu – wówczas będzie ono bardziej zbite, co pozwoli uniknąć ewentualnego rozpadania się podczas krojenia. Choć jest to potrawa dość czasochłonna w przygotowaniu, jej smak zdecydowanie wynagradza poświęconą pracę, a w naszym sklepie natychmiast zaopatrzysz się we wszystkie potrzebne składniki.