Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Zapiekane ziemniaki z parmezanem i rozmarynem

« powrót na listę przepisów

Niektóre dania dowodzą, że nie potrzeba nietypowych, trudno dostępnych składników ani skomplikowanych przepisów, by nie tylko cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem, lecz także poczuć klimat zagranicznej kuchni. Przykładem mogą być zapiekane ziemniaki z parmezanem oraz rozmarynem. Wszystkie składniki tworzą w tym przypadku połączenie, które znakomicie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Co jednak najważniejsze, można je przygotować zaledwie w kilku prostych krokach.

Składniki na włoskie zapiekane ziemniaki

Aromat przywodzący na myśl słoneczną Italię zapewnią przede wszystkim charakterystyczne przyprawy. Do przygotowania dania potrzebne są zatem:

  •      1 kg ziemniaków,
  •      50-70 g startego parmezanu,
  •      3-4 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego (np. Kamis),
  •      3 ząbki czosnku,
  •      3 łyżki oliwy z oliwek (np. Monini Delicato),
  •      sól i pieprz do smaku.

Przygotowywanie i pieczenie

Na początku przyrządzania dania należy przygotować ziemniaki – dokładnie je umyj, a następnie pokrój na ćwiartki (tzw. łódeczki). Nie trzeba ich obierać, jeśli mają cienką skórkę – dodatkowo wzbogaci ona smak, a przy tym sprawi, że na koniec będą chrupiące. Przygotowane warzywa wymieszaj w dużej misce z oliwą z oliwek, posiekanym czosnkiem, świeżym lub suszonym rozmarynem, a także odrobiną soli i pieprzu. Całość przełóż następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, natomiast piekarnik rozgrzej do 200°C. Piecz danie przez około 30-40 minut, aż ziemniaki nabiorą złocistego koloru.

Na około 5 minut przed końcem pieczenia posyp ziemniaki startym parmezanem i wstaw blachę z powrotem do piekarnika, aby ser się stopił, a tym samym stworzył smaczną, chrupiącą warstwę na wierzchu. Po upieczeniu wyjmij gotową potrawę, po czym podawaj od razu – najlepiej z lekką, orzeźwiającą sałatką albo w formie dodatku do dania głównego, na przykład do pieczonej ryby.

Rozmaite opcje dostosowywania dania do własnego gustu

Zapiekane ziemniaki z rozmarynem i parmezanem zachwycają niesamowitym aromatem oraz wspaniałym smakiem, a ich prostota sprawia, że można je dostosowywać do własnych preferencji. Przykładowo, zamiast parmezanu możesz użyć innego twardego sera (choćby pecorino), posiekany czosnek można zastąpić granulowanym, co nieco ułatwia gotowanie, natomiast odrobina ostrej papryki w proszku podkreśli charakter dania zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu.