Kategorie sklepu
Zrealizujemy twoje zamówienie jeżeli zamówisz w ciągu
Twój koszyk jest pusty.
Kategorie

Zrazy wołowe – przysmak kuchni staropolskiej

« powrót na listę przepisów

Staropolskie uczty, zwłaszcza szlacheckie, nieodłącznie wiązały się z bogato zastawionymi stołami, pełnymi rozmaitych, sycących dań przygotowywanych ze wszelkich składników, od warzyw, przez ryby, po mięsa. Wśród tych ostatnich nie mogło zabraknąć tradycyjnych zrazów wołowych, charakterystycznych dla polskiej kuchni minionych lat. Duszone plastry mięsa, w które zawijane były różne rodzaje farszu, pojawiają się nawet w literaturze – ich duże znaczenie dla staropolskich uczt nie ulega więc wątpliwości. Zrazy wołowe są doskonałym sposobem na to, by poczuć smak dawnych biesiad także dzisiaj.

 

Tradycyjne zrazy – potrzebne składniki

 

Choć zrazy można przyrządzać z różnych gatunków mięsa, te najbardziej tradycyjne przygotowuje się z wołowiny. Potrzebne będzie zatem:

 

  •      800 g udźca wołowego,
  •      200 g boczku wędzonego,
  •      2 ogórki kiszone,
  •      2 cebule,
  •      3 ząbki czosnku,
  •      2 i ½ szklanki bulionu (np. Knorr),
  •      4 łyżeczki musztardy (np. Kamis),
  •      kilka sztuk suszonych grzybów,
  •      2 łyżki smalcu, masła albo oleju,
  •      łyżka mąki,
  •      ½ łyżeczki pieprzu i soli,
  •      1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej.

 

Przyrządzanie zrazów oraz aromatycznego sosu

 

Przygotowanie tradycyjnych zrazów wołowych może zająć sporo czasu – niepowtarzalny smak przywodzący na myśl dawne uczty szlacheckie doskonale to jednak wynagrodzi. Na początku należy obmyć, osuszyć i pokroić wołowinę w cienkie plastry, a następnie posmarować je z jednej strony musztardą oraz oprószyć solą, pieprzem i papryką mieloną. Ogórki, a także jedną cebulę pokrój zaś w słupki i razem z plastrami boczku ułóż równolegle do krótszych boków wołowiny – drugą cebulę drobno posiekaj. Zrazy zwiń w ciasne roladki i zepnij wykałaczką albo obwiąż cienkim sznurkiem, a następnie obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju, smalcu lub maśle na patelni.

 

Kolejny krok to zagotowanie bulionu, czy to gotowego z butelki, z kostki, czy przyrządzonego samodzielnie, przy jednoczesnym podsmażeniu posiekanej wcześniej cebuli wraz ze sprasowanym czosnkiem na patelni po zrazach. Gdy wywar będzie już wrzał, ostrożnie przełóż do niego roladki, następnie dorzuć suszone grzyby oraz cebulę z czosnkiem. Duś mięso w sosie pod przykryciem do momentu, aż będzie miękkie i kruche – może to zająć nawet 1-2 godziny. Kiedy zrazy wołowe będą gotowe, wyjmij je z wywaru, a jego część odlej do osobnego naczynia, ponieważ posłuży za sos do potrawy. Jeżeli jednak okaże się on zbyt rzadki, przelej go na patelnię, rozgrzej i zagęść, wykorzystując mąkę.

 

Z czym podawać zrazy wołowe?

 

Zrazy wołowe z sosem to prawdziwie tradycyjna, staropolska potrawa, dlatego jako dodatki do dania warto wykorzystać podobnie swojskie produkty. Doskonałym pomysłem będą zatem ziemniaki z wody, kluski śląskie, kopytka albo kasza gryczana. Oprócz tego świetnie sprawdzi się również kiszona lub modra kapusta bądź buraczki. W ten sposób zachwycisz swoich bliskich, a także swoje własne podniebienie naprawdę staropolską propozycją na sycący obiad.